Nalewka cytrynowa - klasyk

Odpowiedz
Awatar użytkownika
Gonzo
Posty: 683
Rejestracja: 05 lis 2016, 8:48
Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie

Nalewka cytrynowa - klasyk

Post autor: Gonzo »

Witam.
Przepis na nalewkę dostałem od Lipki (LP Plipka ) , więc każdy kto ją pił wie, że to klasyk wsród cytrynówek.
Surowce na porcję 5l - mniej się nie opłaca
- 16 cytryn
- alkohol 60%
- cukier 250-500 g - kwestia indywidualna.
- woda do smaku :)

Przygotowanie.

Na początek parzymy cytryny, gdyż skórki będą wykorzystane.
20161112_085358.jpg


Poddajemy "kulowaniu" aby przy wyciskaniu oddały więcej soku.
20161112_085616.jpg


Po tym zabiegu obieramy cytryny cienko ze skórki (bez białego) i zalewamy 60% alkoholem na 3 godziny.
20161112_090304.jpg

20161112_104750.jpg


Cytryny wysikamy i sok cedzimy przez sitko, żeby się pozbyć małych pesteczek.
20161112_091345.jpg


Rozpuszczamy cukier w soku, który w tym celu lekko podgrzewamy aby się lepiej "mieszało" , zlewamy do gąsiorka.
20161112_104827.jpg


Czekając na alkohol, którym zalaliśmy skórki i aby nam się nie nudziło możemy wybrać się na spacer :)
20161112_120348.jpg

20161112_122923.jpg

20161112_153455.jpg

20161112_141945.jpg


Po kilkugodzinnym spacerze, wlewamy do gąsiorka nalew ze skórek + uzupełniamy resztą alkoholu 60% + wodą, kupażując do porządanej mocy %.
Całego gąsiorka niestety już nie zdążyłem uchwycić :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
tusiaczek
Posty: 313
Rejestracja: 06 lis 2016, 14:44
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Nalewka cytrynowa - klasyk

Post autor: tusiaczek »

Dodam od siebie bo Krzysiu chyba słabo Asi słuchał... cukru jest 3-3,5 szklanki (co daje razem prawie kilogram), z 16 sporych cytryn i cukru wychodzi coś koło 2 litrów soku więc dodajemy około 3 litrów spirytusu 60% i zero wody bo przy tych proporcjach już nam wychodzi coś koło 38% :D
Awatar użytkownika
Kruszynka
Posty: 197
Rejestracja: 06 lis 2016, 16:05
Lokalizacja: Wejherowo

Re: Nalewka cytrynowa - klasyk

Post autor: Kruszynka »

38% i wchodziło w gardziołko jak masełko ...i nie poniewierało :clap:
"Zawsze piję kulturalnie
a czasem z umiarem"

Jakub Wędrowycz
Pozdrawiam serdecznie :dance:
Awatar użytkownika
Gonzo
Posty: 683
Rejestracja: 05 lis 2016, 8:48
Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie

Re: Nalewka cytrynowa - klasyk

Post autor: Gonzo »

tusiaczek pisze:Dodam od siebie bo Krzysiu chyba słabo Asi słuchał... cukru jest 3-3,5 szklanki (co daje razem prawie kilogram)


Nie słabo, nie słabo. Podałem mniej cukru, bo lubię nalewki bardziej wytrawne.A syropem cukrowym zawsze można dosłodzić.
Awatar użytkownika
ZLeP
Posty: 17
Rejestracja: 24 lis 2016, 15:29

Re: Nalewka cytrynowa - klasyk

Post autor: ZLeP »

U mnie cytrynówka to też "przebój". Robię identyczną, tylko ułatwiłem sobie nieco przepis.
Do 5l damy potrzebuję 2 - 2,2l spirytusu, soku 600-750ml (to sok z +/- 16 cytryn), cukru nieco mniej, bo 2-3 szklanki i wody do pełna.
Oczywiście wcześniej również zalewam na kilka godzin skórki rozcieńczonym pół na pół spirytusem. Skórki obieram jak najcieniej, bo w tym białym lubi być sporo goryczki. Obieraczka Fiskarsa obiera je tak jak trzeba.
Odpowiedz

Wróć do „Nalewki”