Metka wieprzowa.
Składniki:
- mięso wieprzowe IIkl. tłuste (np boczek),
- mięso wieprzowe kl. III (błony, golonka, itp.),
- peklosól 20g/kg,
- cukier 2g/kg,
- pieprz naturalny 1,5g/kg,
- papryka słodka 1g/kg,
- osłonki białkowe lub celofanowe takie w których można potem wędzić,
Mięso kroimy w kostkę i każde peklujemy 24h. Następnie mielimy na sitku 3mm.
Mięso kl. III kutrujemy lub mielemy na sitku 3mm 3 razy. Mieszamy razem dokładnie i dodajemy pozostałe składniki.
Wymieszaną masą napełniamy ściśle osłonki. Osadzamy ok 1-2 dni w temp. lodówkowej czyli ok 6 stopni.
Wędzimy zimnym dymem przez 2 dni po ok. 6-8h.
Gotowe.
Smacznego
Udostępniono z: http://wyrobydomowe.blox.pl/2011/12/Met ... rzowa.html" onclick="window.open(this.href);return false;
METKA WIEPRZOWA
- Gonzo
- Posty: 683
- Rejestracja: 05 lis 2016, 8:48
- Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie
METKA WIEPRZOWA
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Roger
- Posty: 201
- Rejestracja: 11 lis 2016, 22:53
- Lokalizacja: W-wa & Lubuskie
Re: METKA WIEPRZOWA
Krzysiu ilościówkę mięsa podaj
A mnie najbardziej przypadła do gustu metka PiS-a
1000 g boczku
700 g karkówki
20g peklosoli/kg
Przyprawy na całość:
1,5 g pieprzu cayenne
1,5 g chilli w płatkach
1 łyżka słodkiej papryki wędzonej
3 g cukru
50 ml rumu białego
Drobno pokrojone mięso peklujemy 48 godz. Potem mielimy na sitku 4 , dodajemy przyprawy, wyrabiamy mięso z przyprawami. Pakujemy do osłonek białkowych i wędzimy razem z pozostałymi kiełbasami .
Warunek jest jeden boczek musi być tłusty
Alkohol dowolny zamiast rumu może być Whisky albo dobry bimberek
A mnie najbardziej przypadła do gustu metka PiS-a
1000 g boczku
700 g karkówki
20g peklosoli/kg
Przyprawy na całość:
1,5 g pieprzu cayenne
1,5 g chilli w płatkach
1 łyżka słodkiej papryki wędzonej
3 g cukru
50 ml rumu białego
Drobno pokrojone mięso peklujemy 48 godz. Potem mielimy na sitku 4 , dodajemy przyprawy, wyrabiamy mięso z przyprawami. Pakujemy do osłonek białkowych i wędzimy razem z pozostałymi kiełbasami .
Warunek jest jeden boczek musi być tłusty
Alkohol dowolny zamiast rumu może być Whisky albo dobry bimberek
Robert
601 353 601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
601 353 601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
- Ela K.
- Posty: 347
- Rejestracja: 06 lis 2016, 16:37
- Lokalizacja: Ostróda
Re: METKA WIEPRZOWA
[quote="Roger"]Krzysiu ilościówkę mięsa podaj
A mnie najbardziej przypadła do gustu metka PiS-a
To jest też nasza ulubiona metka
A mnie najbardziej przypadła do gustu metka PiS-a
To jest też nasza ulubiona metka
[align=center]"Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu" Antoine de Saint-Exupéry – Mały Książę[/align]
- Gonzo
- Posty: 683
- Rejestracja: 05 lis 2016, 8:48
- Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie
Re: METKA WIEPRZOWA
Roger pisze:Krzysiu ilościówkę mięsa podaj
To jest oryginał Beiota.Nie wiem czy mogę ingerować w jego przepis ? Beiot jest zarejestrowany więc może uściśli kiedyś