Majonez domowy w 3 min
Smaczny i 100% naturalny domowy majonez, bez zbędnej chemii
Składniki:
Ważne! Wszystkie składniki, aby dobrze się połączyły i nastąpiła prawidłowa ich emulgacja powinny mieć jednakową temperaturę, najlepiej pokojową.
- olej rzepakowy lub słonecznikowy tłoczony na zimno 0,25l oleju
- musztarda 1 łyżka
- jajka 2 szt.
- sok z połowy cytryny
- sól szczypta
- cukier szczypta
- pieprz szczypta
Sposób wykonania:
Do wąskiego słoika lub naczynia o szerokości końcówki blendera wbijamy dwa całe jajka, które najpierw sparzamy gorącą wodą. Wlewamy olej i dodajemy wszystkie składniki z wyjątkiem soku z cytryny. Wkładamy blender i najpierw miksujemy zawartość przy dnie naczynia, a po jej emulgacji podnosimy powoli blender do samej góry i emulgujemy całą zawartość słoik. Na koniec dodajemy sok z cytryny. Całość miksujemy blenderem i gotowe.
Majonez znacznie odbiega od sklepowego kolorem oraz smakiem, ale jest o niebo lepszy i zdrowszy.
Ze względu na brak chemicznych dodatków i wyłącznie naturalne składniki nasz domowy majonez ma krótszy termin przydatności do spożycia. Czas przechowywania w lodówce ok. 7-10 dni.
Smacznego
Udostepniono z :http://wyrobydomowe.blox.pl/2016/08/Majonez-domowy-w-3-min.html
Majonez domowy w 3 min.
- Gonzo
- Posty: 683
- Rejestracja: 05 lis 2016, 8:48
- Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie
Majonez domowy w 3 min.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Roger
- Posty: 201
- Rejestracja: 11 lis 2016, 22:53
- Lokalizacja: W-wa & Lubuskie
Re: Majonez domowy w 3 min.
Tego typu majonez robię od lat ... W oparciu o eksperymenty i bagaż doświadczeń własnych pozmieniałem skład i proporcje szukając czegoś podobnego do "Dekoracyjnego" Winiary. Mnie najbardziej pasuje taki skład:
1 jajko
2 łyżeczki cukru pudru
3/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu (najlepszy biały)
1 łyżeczka czubata ostrej musztardy (najlepsza Sarepska)
3 łyżeczki octu 10%
4-5 łyżeczek ciepłej wody (rozrzedza majonez)
1 pełna szklanka oleju - używam słonecznikowego bo ma najbardziej neutralny smak ale można dodać odrobinę oliwy z oliwek
Dokładnie w takiej kolejności do słoika - wcale nie musi być wszystko w tej samej temperaturze, dobrze pasują słoiczki bezrantowe 500ml - takie od wszelakich "przysmaków mięsnych" bo ładnie pasuje końcówka blendera. Blender typu "żyrafa" wkładamy do dna i włączamy najwyższe obroty czekamy chwilę aż zacznie emulgować i wolno podnosimy ku górze, na koniec parę energicznych ruchów góra dół i gotowe
1 jajko
2 łyżeczki cukru pudru
3/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu (najlepszy biały)
1 łyżeczka czubata ostrej musztardy (najlepsza Sarepska)
3 łyżeczki octu 10%
4-5 łyżeczek ciepłej wody (rozrzedza majonez)
1 pełna szklanka oleju - używam słonecznikowego bo ma najbardziej neutralny smak ale można dodać odrobinę oliwy z oliwek
Dokładnie w takiej kolejności do słoika - wcale nie musi być wszystko w tej samej temperaturze, dobrze pasują słoiczki bezrantowe 500ml - takie od wszelakich "przysmaków mięsnych" bo ładnie pasuje końcówka blendera. Blender typu "żyrafa" wkładamy do dna i włączamy najwyższe obroty czekamy chwilę aż zacznie emulgować i wolno podnosimy ku górze, na koniec parę energicznych ruchów góra dół i gotowe
Robert
601 353 601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
601 353 601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ