Przysmak śniadaniowy(mielonka)

Odpowiedz
Awatar użytkownika
Jacekw21
Posty: 41
Rejestracja: 22 lis 2016, 21:46

Przysmak śniadaniowy(mielonka)

Post autor: Jacekw21 »

12043214_534462756716195_7394281722753378873_n.jpg

12049547_534462800049524_4499113150771799210_n.jpg

Przysmak śniadaniowy(mielonka)podejście drugie.Tym razem w szynkowarze okrągłym i z mniejszym wsadem.Jest smaczne nie za twarde nie za miękkie takie jak powinna byś mielonka.Bardzo dobrze się kroi w grube i cienkie plasterki,nie rozpada się.
Przepis
Mięsko
-mięso chude z łopatki 300 g
-mięso tłuściejsze z łopatki 400 g
- chudy boczek 500 g
Tą porcję zrobiłem w prasce o wkładzie maksymalnym 1,2kg
PRZYPRAWY:
-peklo sól 18-20 g/ kg do chudej łopatki
-peklo sól 9-10 g/kg + 9-10 g / kg soli kamiennej lub morskiej nie jodowanej do mięska z boczku i tłuściejszej łopatki które połączymy ze sobą po znieleniu
-pieprz biały 3 g/kg
-cukier 1 g/kg
-pieprz ziołowy 2 g/kg
-suszony koperek 1 g/kg
-oregano 1 g/kg
Wykonanie
-z łopatki pozyskujemy 300 g chudego mięsa które kroimy w kostkę 1,5 na 1,5 cm i peklujemy peklo solą 18-20 g /kg i dodajemy 20 g wody i mieszamy do kleistości wstawiamy do lodówki
-łopatkę tłuściejszą traktujemy szarpakiem
-boczek bez skóry fi 8 mielimy
-łączymy ze sobą boczek i tłuściejszą łopatkę i dodajemy mieszankę peklo soli z solą+woda 30 g wody /kg mięsa i wyrabiamy do kleistości
-wszystko ląduje w lodówce na 24 godz.po tym czasie dodajemy przyprawy i wodę 30 g/kg i do tej wody jedną płaską łyżeczkę żelatyny do naszego mięsa zgodnie z gramaturą i dokładnie wyrabiamy do kleistości.I zostawiamy na 6 godz w lodówce.
-po tym czasie oba mięsa jeszcze raz wyrabiamy.
-teraz wkładamy do praski,szynkowaru
-naszą praskę z mięsem zostawiamy w lodówce na 24 godz.po 24 godz zaczynamy parzenie woda 75-80 stopni mięso w środku 65-68 stopni i wyjmujemy.Studzimy w zimnej wodzie 15 min wodę zmieniamy dwa razy później odstawiamy do lodówki na noc.
SMACZNEGO
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Odpowiedz

Wróć do „Z szynkowara i praski”