Kurczaczek wyluzowany, faszerowany wątróbką drobiową.
1. Kurczak świeży do 2kg.
2. ok. 200gr mięsa drobiowego(mogą być też dwie wytrybowane ćwiartki z kurczaka)
3. ok. 200gr. wątróbki drobiowej
4. ok. 1/2 szklanki kaszki mannej
5. ok. 1/5 szklanki żurawiny
6. 2 jajka
7. łyżka masła
8. olej lub oliwa do wysmarowania kurczaka
9. natka pietruszki
10. sznurek wędliniarski
11. igła i nici
Przyprawy:
- sól, pieprz, papryka słodka
- czosnek, majeranek
- 2 czubate łyżeczki cukru
Kurczaka pozbawiamy wszystkich kości tak aby nie uszkodzić jego skóry. Jak mamy już kurczaka pozbawionego kości to ścinamy część jego piersi i dokładamy do tych 200gr drobiowego mięsa co potem wykorzystamy do farszu. W internecie znajdziemy jak w łatwy sposób wyluzować kurczaka. Wątróbkę drobiową parzymy i odstawiamy do wystygnięcia.
Kurczaka rozkładamy i od wewnątrz smarujemy go masłem i doprawiamy przyprawami tzn. sól, pieprz, papryka słodka, majeranek. Bierzemy igłę i nici i zszywamy kurczaka od strony kupra w kierunku szyi pozostawiając otwór do włożenia farszu.
Odstawiamy tak zszytego kurczaka i zabieramy się za farsz.
Sparzoną wątróbkę kroimy w kostkę 0,5 cm i podobnie robimy z mięsem drobiowym i odzyskanymi piersiami z kurczaka. Wszystko wkładamy do miski dodajemy kaszkę manną, żurawinę, 2 jajka, sól, 2 czubate łyżeczki cukru, ulubione przyprawy i pokrojoną drobno natkę pietruszki. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok 1godz. do czasu połączenia składników.
Po tym czasie napełniamy kurczaka farszem i zaszywamy dokładnie kurczaka. Pamiętajmy że cały kurczak ma być dokładnie zszyty. Ja szyję na okrętkę całego kurczaka. Pamiętajmy o otworach po odciętych nóżkach i skrzydełkach.
Tak zaszytego kurczaka formujemy aby nabrał ładnego kształtu. Następnie obwiązujemy go sznurkiem wędliniarskim tak jak wiążemy szynki i schaby do wędzenia.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i wkładamy kurczaka do żaroodpornego naczynia. Smarujemy go niewielką ilością oleju lub oliwy i z wierzchu dobrze solimy i nacieramy majerankiem. Podlewamy niewielką ilością wody i wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na około 90 minut i pieczemy czasami go podlewając wytopionym płynem. Na końcowe 15 minut zdejmujemy pokrywkę z naczynia aby kurczak się zarumienił.
Po tym czasie wystawiamy go z piekarnika i pozostawiamy do wystygnięcia. Po wystygnięciu przekładamy do innego naczynia i wstawiamy do lodówki do całkowitego wystygnięcia.
Powstały sos pozostawiam do wykorzystania np. do polania plastrów kurczaka.
Kroimy go na plastry i podajemy wraz z wytopionym sosikiem jak ktoś lubi.
Życzę smacznego.
Kurczak wyluzowany
Przejdź do
- Wędzenie z pasją
- ↳ Podstawy, czyli od czego zacząć
- ↳ Peklowanie podstawy
- ↳ Pasteryzacja podstawy
- ↳ Nasza mała masarnia
- ↳ Wędzenie podstawy
- ↳ Wędzarnie i sprzęt
- ↳ Budowanie wędzarni
- ↳ Sprzęt
- ↳ Kiełbasy i wędzonki
- ↳ Szynki
- ↳ Boczki
- ↳ Balerony
- ↳ Polędwice
- ↳ Kiełbasy cienkie
- ↳ Kiełbasy grube
- ↳ Inne
- ↳ Domowe konserwy i wyroby z szynkowaru
- ↳ Słoikowe
- ↳ Z szynkowara i praski
- ↳ W osłonkach barierowych
- ↳ Pozostałe wyroby parzone
- ↳ Konserwy
- ↳ Wędliny dojrzewające
- ↳ Wyroby podrobowe
- ↳ Kaszanka
- ↳ Salceson
- ↳ Pasztetowa (wątrobianka, leberka)
- ↳ Inne podrobowe...
- ↳ Drób
- ↳ Wędliny drobiowe
- ↳ Inne wyroby
- ↳ Ryby
- ↳ Wędzenie ryb
- ↳ Przetwory rybne
- ↳ Pozostałe wyroby
- ↳ Dziczyzna
- ↳ Zbiór róznych przepisów
- ↳ Biblioteka z pasją
- ↳ Wędliniarstwo
- ↳ Mleczarstwo
- ↳ Przetwórstwo rybne
- ↳ Gastronomia
- ↳ Piekarstwo i cukiernictwo
- ↳ Napoje
- Pozostałe Wyroby
- ↳ W kuchni...
- ↳ Na śniadanie
- ↳ Na obiad
- ↳ Zupy
- ↳ Na kolację
- ↳ Sałatki i surówki
- ↳ Potrawy regionalne
- ↳ Pozostałe potrawy
- ↳ Dodatki do potraw
- ↳ Domowy Fast Food
- ↳ Domowe serowarstwo
- ↳ Sery twarde
- ↳ Sery miękkie
- ↳ Pozostałe wyroby z mleka
- ↳ Domowe trunki
- ↳ Nalewki
- ↳ Wino
- ↳ Piwo
- ↳ Miody pitne
- ↳ Inne
- ↳ Wypieki
- ↳ Chleb
- ↳ Bułki
- ↳ Ciasta i słodkości
- ↳ Pozostałe wypieki
- ↳ Spiżarnia
- ↳ Ogórki, cukina, kabaczki
- ↳ Jabłka, gruszki
- ↳ Dżemy, soki...
- ↳ Grzyby i owoce leśne
- ↳ Pozostałe... (buraczki, dynie, pomidory)
- ↳ Przetwory z CHILLI
- ↳ Potrawy z kociołków, wolnowarów itp.
- ↳ Grill
- ↳ Galeria Naszych wyrobów
- ↳ Nasze Dziedzictwo Kulinarne
- ↳ Kuchnia Pałucka
- ↳ Kuchnia historyczna
- O wszystkim
- ↳ Luźne rozmowy
- ↳ Hyde-Park
- ↳ Pomoc i sprawy techniczne
- ↳ Życzenia i wszystkie inne...
- ↳ Na wesoło ;)
- ↳ Nasze ogrody, działki
- ↳ Konkursy
- ↳ Świąteczny 2016 :)
- ↳ Giełda