Nalewka plebana
- Ela K.
- Posty: 347
- Rejestracja: 06 lis 2016, 16:37
- Lokalizacja: Ostróda
Nalewka plebana
Nalewka plebana
Składniki:
15 cytryn - sok+miąższ+pestki
1,5 l Tokaj Furmint
1,5 l miodu
2,25 l spirytusu 95%
0,87 l wody
15 ziaren kardamonu
Do słoja wlałam wyciśnięty sok z cytryn razem z pestkami i miąższem . W letniej wodzie rozpuściłam miód, ponieważ miałam go w konsystencji stałej i dodałam do słoja . Dolałam tokaj i spirytus. Ziarenka kardamonu wyjęłam z zielonych łusek (15 szt biorę tych całych, zielonych-niektórzy twierdzą, że za dużo ale nam tak smakuje;) ).
Odstawić na 1-2 m-ce . Po tym czasie nalewkę zlać i teoretycznie powinno się zapomnieć o niej na jakieś 4-6 m-cy , ale się nie da
S M A C Z N E G O ! ! !
Składniki:
15 cytryn - sok+miąższ+pestki
1,5 l Tokaj Furmint
1,5 l miodu
2,25 l spirytusu 95%
0,87 l wody
15 ziaren kardamonu
Do słoja wlałam wyciśnięty sok z cytryn razem z pestkami i miąższem . W letniej wodzie rozpuściłam miód, ponieważ miałam go w konsystencji stałej i dodałam do słoja . Dolałam tokaj i spirytus. Ziarenka kardamonu wyjęłam z zielonych łusek (15 szt biorę tych całych, zielonych-niektórzy twierdzą, że za dużo ale nam tak smakuje;) ).
Odstawić na 1-2 m-ce . Po tym czasie nalewkę zlać i teoretycznie powinno się zapomnieć o niej na jakieś 4-6 m-cy , ale się nie da
S M A C Z N E G O ! ! !
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
[align=center]"Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu" Antoine de Saint-Exupéry – Mały Książę[/align]
- Andym
- Posty: 349
- Rejestracja: 09 gru 2016, 13:36
- Lokalizacja: Warszawa
Re: Nalewka plebana
Ela, miałem zaszczyt delektować się nalewką.
Najpierw dokonała we mnie przemiany z konsumenta mlaskacza w smakosza, później znów sobie uświadomiłem, że na błękicie jest polana. Wciąż jest. I za to Ci dziękuję.
Stałem się fanem Twoich w tej dziedzinie dokonań.
Ambrozja niech dalej czeka w kolejce.
Pozdrawiam, jak zwykle niezwykle.
Najpierw dokonała we mnie przemiany z konsumenta mlaskacza w smakosza, później znów sobie uświadomiłem, że na błękicie jest polana. Wciąż jest. I za to Ci dziękuję.
Stałem się fanem Twoich w tej dziedzinie dokonań.
Ambrozja niech dalej czeka w kolejce.
Pozdrawiam, jak zwykle niezwykle.
- Grzegorz Z.
- Posty: 289
- Rejestracja: 06 lis 2016, 11:22
- Lokalizacja: Namysłów
Re: Nalewka plebana
No też miałem okazję. No i powiem szczerze rewelacja Tąpnięcie ma niezłe
- Ela K.
- Posty: 347
- Rejestracja: 06 lis 2016, 16:37
- Lokalizacja: Ostróda
Re: Nalewka plebana
Andrzejku Grzesiu dziękuję za miłe słowa
[align=center]"Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu" Antoine de Saint-Exupéry – Mały Książę[/align]
- ArkoGdynia
- Posty: 510
- Rejestracja: 08 lis 2016, 14:42
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Nalewka plebana
Oj już przebieram nogami kiedy skosztuję tego specjału po raz kolejny
Niech Dym będzie z Tobą.....
- Andym
- Posty: 349
- Rejestracja: 09 gru 2016, 13:36
- Lokalizacja: Warszawa
Re: Nalewka plebana
Nastawiłem dzisiaj, stęsknion smaku...
Z błędem w procentach, bom oślepł na chwilę. Miast 95% użyć, zalałem 85%.
Z błędem w procentach, bom oślepł na chwilę. Miast 95% użyć, zalałem 85%.
- Piotruś pan
- Posty: 195
- Rejestracja: 16 lis 2016, 18:02
Re: Nalewka plebana
% zawsze możesz uzupełnić,nalewka ta to dla ludzi którzy mają problem z pamięcią, ja niestety pamięć mam dobrą i zawsze wiem gdzie stoi . To już mój czwarty nastaw w baniakach 5 litrowych i w tej chwili nie wiem czy jest z pół baniaczka, a mineło raptem dwa miesiące . Ciekaw jestem czy kiedyś spróbuję Plebana w pełni dojrzałego?
- Andym
- Posty: 349
- Rejestracja: 09 gru 2016, 13:36
- Lokalizacja: Warszawa
Re: Nalewka plebana
Jestem na tej ścieżce i pewnie jak Ty nie zaznam dojrzałego smaku.
Na razie zerkam od czasu do czasu. W styczniu zleję i posmakuję. I tak to się zacznie.
Na razie zerkam od czasu do czasu. W styczniu zleję i posmakuję. I tak to się zacznie.
- Gonzo
- Posty: 683
- Rejestracja: 05 lis 2016, 8:48
- Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie
Re: Nalewka plebana
Nigdy jakoś nie miałem veny do zrobienia tej nalewki