Wolnowar - Pulled Pork Texas
- tusiaczek
- Posty: 313
- Rejestracja: 06 lis 2016, 14:44
- Lokalizacja: Gdańsk
Wolnowar - Pulled Pork Texas
Jakiś czas temu stałem się dumnym posiadaczem wolnowaru. Jestem zachwycony tym ustrojstwem bo usprawnia mi kilka rzeczy które robiłem ale musiałem pilnować. Z wolnowarem robi się samo...
Podaję przepis na moje ulubione mięsiwo do hambuksów... na bułeczce z serem, warzywami i np relishem z jalapeno nie ma sobie równych..
Składniki:
około 1,5 kg łopatki
1 cebula pokrojona w kostkę
1 butelka (ca 250ml) sosu BBQ
1 pokrojony ząbek czosnku
2 łyżki brązowego cukru
1 kostka bulionu rozpuszczona w połowie szklanki wody
1 łyżka żółtej musztardy
2 łyżeczki sosu Worcester
2 łyżeczki suszonego tymianku
2 łyżki octu jabłkowego (lub innego owocowego)
pół łyżeczki chilli w proszku
Wszystkie składniki wrzucamy do misy wolnowara i mieszamy. Wkładamy łopatkę i dokładnie obtaczamy w sosie.
Wolnowar ustawiamy na 4-5 godzin w trybie High. Po tym czasie dwoma widelcami szarpiemy mięso w misie na włókna i łączymy je z sosem. Jeżeli sosu jest za dużo zostawiamy jeszcze na jakieś 30-60 minut ze zdjętą pokrywką aż się sos zredukuje i zagęści co jakiś czas mieszając.
A potem hulaj dusza...
Polecam do tego sos Jalapeno Develeya... cuuudo
Podaję przepis na moje ulubione mięsiwo do hambuksów... na bułeczce z serem, warzywami i np relishem z jalapeno nie ma sobie równych..
Składniki:
około 1,5 kg łopatki
1 cebula pokrojona w kostkę
1 butelka (ca 250ml) sosu BBQ
1 pokrojony ząbek czosnku
2 łyżki brązowego cukru
1 kostka bulionu rozpuszczona w połowie szklanki wody
1 łyżka żółtej musztardy
2 łyżeczki sosu Worcester
2 łyżeczki suszonego tymianku
2 łyżki octu jabłkowego (lub innego owocowego)
pół łyżeczki chilli w proszku
Wszystkie składniki wrzucamy do misy wolnowara i mieszamy. Wkładamy łopatkę i dokładnie obtaczamy w sosie.
Wolnowar ustawiamy na 4-5 godzin w trybie High. Po tym czasie dwoma widelcami szarpiemy mięso w misie na włókna i łączymy je z sosem. Jeżeli sosu jest za dużo zostawiamy jeszcze na jakieś 30-60 minut ze zdjętą pokrywką aż się sos zredukuje i zagęści co jakiś czas mieszając.
A potem hulaj dusza...
Polecam do tego sos Jalapeno Develeya... cuuudo
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Sla100
- Posty: 556
- Rejestracja: 16 lis 2016, 21:41
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Wolnowar - Pulled Pork Texas
Tusiaczku u mnie to wyglada w taki oto sposob
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
„Najpierw spojrzyj, z kim pijesz i jesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz”
Pozdrawiam Sylwester
Pozdrawiam Sylwester
- Gonzo
- Posty: 683
- Rejestracja: 05 lis 2016, 8:48
- Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie
Re: Wolnowar - Pulled Pork Texas
Muszę spróbowac zrobić, chociaż w tym wolnowarze apetycznie nie wygląda
- tusiaczek
- Posty: 313
- Rejestracja: 06 lis 2016, 14:44
- Lokalizacja: Gdańsk
Re: Wolnowar - Pulled Pork Texas
Ale za to kanapie smakuje rewelacyjnie... jutro mamy gości i właśnie kanapki z porkiem będą
- tier
- Posty: 768
- Rejestracja: 06 lis 2016, 14:55
- Lokalizacja: Mońki
Re: Wolnowar - Pulled Pork Texas
Tusiaczek na następnym pierwszym lepszym zlocie robisz...
- tusiaczek
- Posty: 313
- Rejestracja: 06 lis 2016, 14:44
- Lokalizacja: Gdańsk
Re: Wolnowar - Pulled Pork Texas
Ja bywam tylko na wybranych a nie na pierwszych lepszych...
- tusiaczek
- Posty: 313
- Rejestracja: 06 lis 2016, 14:44
- Lokalizacja: Gdańsk
Re: Wolnowar - Pulled Pork Texas
No to se zrobiłem...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Dinano
- Posty: 48
- Rejestracja: 01 lis 2017, 13:27
Re: Wolnowar - Pulled Pork Texas
Przepraszam, że nie w temacie, ale chciałem zapytać się Tusiaczka o golonko "gotowane" metodą Sous Vide. Moje pytanie:
Czy golonko "gotować" wraz kapustą kiszoną w jednym woreczku, czy osobno?
Pozdrawiam
Czy golonko "gotować" wraz kapustą kiszoną w jednym woreczku, czy osobno?
Pozdrawiam
- tusiaczek
- Posty: 313
- Rejestracja: 06 lis 2016, 14:44
- Lokalizacja: Gdańsk
Re: Wolnowar - Pulled Pork Texas
Ja robię w osobnych woreczkach. Do kapusty dodaję liść laurowy ziele angielskie i swojski smalec (taki ze skwarkami boczkiem cebulką koperkiem i jabłkami). Wychodzi naprawdę obłędna. A golonka przed parzeniem jest porządnie opalana palnikiem na brązowo.
- Dinano
- Posty: 48
- Rejestracja: 01 lis 2017, 13:27
Re: Wolnowar - Pulled Pork Texas
Bardzo dziękuję za odpowiedź, zaraz nastawiam, kapusta osobno! Dzięki!