Jesień na straganach i w sklepach można teraz kupić pyszne polskie jabłka. Zachęcam Was do zrobienia nalewki jabłkowej. Robiłam ją pierwszy raz w tamtym roku i powiem Wam, że zarówno ja jak i ci co mieli okazję spróbować są pozytywnie zaskoczeni smakiem. Do zrobienia nalewki wybieramy owoce ładne, zdrowe, nie poobijane.
Składniki:
1,7 kg jabłek
0,56 kg cukru
laska wanilii
10 goździków
4 cm kory cynamonu
0,5 l wody
1,4 l spirytusu 95%
Sposób wykonania
Jabłka dokładnie myjemy i kroimy w ćwiartki. Kroimy całe ze skórką i pestkami. Pokrojone jabłka wrzucamy do słoja i zasypujemy cukrem. Dodajemy goździki, wanilię przekrojoną na pół , korę cynamonu . Można na kilka godzin odstawić albo od razu zalać wodą wymieszaną ze spirytusem (do wody wlewamy spirytus).
Słoiczek odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 - 2 m-ce . Po tym czasie zlewamy nalew. Ostawiamy w słoju na tydzień, dwa i potem zlewamy z góry i filtrujemy. Przelewamy do butelek.
Buteleczki wynosimy do piwnicy żeby dojrzewała na co najmniej trzy miesiące.
Nalewka jabłkowa
- Ela K.
- Posty: 347
- Rejestracja: 06 lis 2016, 16:37
- Lokalizacja: Ostróda
Nalewka jabłkowa
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
[align=center]"Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu" Antoine de Saint-Exupéry – Mały Książę[/align]
- Gonzo
- Posty: 683
- Rejestracja: 05 lis 2016, 8:48
- Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie
Re: Nalewka jabłkowa
Znajome buteleczki - "Pisówki"
- Maad
- Posty: 1155
- Rejestracja: 07 lis 2016, 19:14
Re: Nalewka jabłkowa
jak znam życie, to mnie wyjdzie szaro-bura, mętna zawiesina
ale cóż, procenty to procenty, nie można grymasić
ale cóż, procenty to procenty, nie można grymasić
pozdrawiam
Maad
.... a poza tym sądzę, że Unia Europejska musi być zniszczona
Zapraszam na bigbit.waw.pl
Maad
.... a poza tym sądzę, że Unia Europejska musi być zniszczona
Zapraszam na bigbit.waw.pl
- ryszpak
- Posty: 347
- Rejestracja: 09 lis 2016, 9:47
- Lokalizacja: Kurpie Zielone
Re: Nalewka jabłkowa
Dzięki Elu za przepis. Wypróbuję w najbliższym czasie
Pozdrowienia
Rafał
p.s. a to żółte w słoju na drugim planie, jeśli można wiedzieć, to mirabelki ?
Pozdrowienia
Rafał
p.s. a to żółte w słoju na drugim planie, jeśli można wiedzieć, to mirabelki ?
Człap... Człap... Człap....
- Ela K.
- Posty: 347
- Rejestracja: 06 lis 2016, 16:37
- Lokalizacja: Ostróda
Re: Nalewka jabłkowa
Rakrzes pisze:Dzięki Elu za przepis. Wypróbuję w najbliższym czasie
Pozdrowienia
Rafał
p.s. a to żółte w słoju na drugim planie, jeśli można wiedzieć, to mirabelki ?
polecam jabłkową , bo jest na prawdę pyszna
Drugi plan - ałycza (dzika mirabelka)
[align=center]"Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu" Antoine de Saint-Exupéry – Mały Książę[/align]