Boczek rolowany z szynkowaru, praski

Odpowiedz
Awatar użytkownika
Krzysztof
Posty: 44
Rejestracja: 08 lis 2016, 20:15

Boczek rolowany z szynkowaru, praski

Post autor: Krzysztof »

Boczek rozcinamy na grubość 1-1,5cm. Peklujemy na sucho 18g/kg przez 3dni.
Równocześnie peklujemy odpowiednią ilość np. łopatki, szynki, okrawków od formowania boczku 18g/kg.
Łopatkę bądź inne mięso mielimy na sitku 6mm(może również być 4mm)
Doprawiamy ulubionymi przyprawami u mnie pieprz czarny, majeranek czosnek, papryka. Boczek osuszamy ręcznikiem, można lekko potraktować tłuczkiem do kotletów ;) bądź wymasować. Zwijamy ściśle roladę, wkładamy do foli a następnie do szynkowaru.
Parzymy w wodzie 85st do uzyskania temp. wewnątrz wyrobu 72st.
Studzimy w wodzie a następnie wkładamy do lodówki na min 10h.
Smacznego
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Zapraszam na swój blog na FB

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

Obrazek
Odpowiedz

Wróć do „Z szynkowara i praski”