Tuszonka z karkówki wersja peklowana dawką 13g/1kg, zdecydowanie lepszy mięsny smak. Sterylizacja 70 min, wydaje się odrobinę bardziej słona jak na samej soli.
Tushonka
- tier
- Posty: 769
- Rejestracja: 06 lis 2016, 14:55
- Lokalizacja: Mońki
Re: Tushonka
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- brzeski
- Posty: 2
- Rejestracja: 04 gru 2017, 17:23
Re: Tushonka
Mam pytanie odnośnie układania słoików w szybkowarze, czy na dno garnka trzeba wkładać jakąś kratkę by nie stykały się bezpośrednio z dnem i czy drugą warstwę układamy bezpośrednio na słoiki czy też stosować przekładkę. Jeśli układamy bezpośrednio na dnie garnka to czy nie istnieje ryzyko pękania słoików.
- Dinano
- Posty: 48
- Rejestracja: 01 lis 2017, 13:27
Re: Tushonka
Trzeba mieć kratkę i na niej stawiać słoiki. Mój szybkowar ma taką płytkę z otworami (kratka) i dokupiłem takie z nierdzewki podstawki pod garnki-są o różnych średnicach jak również kwadratowe z drutu.
- tier
- Posty: 769
- Rejestracja: 06 lis 2016, 14:55
- Lokalizacja: Mońki
Re: Tushonka
Nie trzeba, druga warste stawiasz na słoiki a wodę dolewasz na pierwszy poziom. Co do pękania to dużo zależy od słoików, ważne aby nie chłodzić szybkowaru pod wodą tylko swobodnie poczekać aż zawór opadnie.
- Dinano
- Posty: 48
- Rejestracja: 01 lis 2017, 13:27
Re: Tushonka
??? Wybacz, mam inne zdanie. Nawet babcie wiedzą, że na dno garnka gdzie gotuje się słoiki daje się choćby szmatkę. Postawione na dno słoiki będą skakać , gdy będą się odrywać bańki gorącej wody od dna. Mam dwa szybkowary i każdy ma swoją "kratkę" nawet gotowanie galarety pomaga w lepszym gotowaniu, bo płyn swobodnie krąży.
- tier
- Posty: 769
- Rejestracja: 06 lis 2016, 14:55
- Lokalizacja: Mońki
Re: Tushonka
A na skalę przemysłową myślisz że ktoś bawi się w szmatki itd.? Nie twierdzę, że to zły pomysł, ale takiej kratki w zestawie nie miałem, robiłem kilkukrotnie i nie zauważyłem problemów...
- brzeski
- Posty: 2
- Rejestracja: 04 gru 2017, 17:23
Re: Tushonka
Dziękuje za informacje, z uwagi iż w zestawie szybkowar nie posiada kratki lub koszyka to pierwsze gotowanie słoików przeprowadzę tak jak robi to tier. Jeśli będą straty w słoikach to poszukam odpowiedniej wkładki jak radzi Dinano.
- Gonzo
- Posty: 683
- Rejestracja: 05 lis 2016, 8:48
- Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie
Re: Tushonka
tier pisze:wydaje się odrobinę bardziej słona jak na samej soli.
Konserw nigdy nie robimy na samej soli Andrzej mówi, że w ogóle soli do konserw nie używamy.
https://youtu.be/fYgyVctW8gU?t=16