Wątrobianka do słoika
Około 6 kg surowca.
1.Podgardle tłuste 3kg
2.Łopatka 1kg
3.Boczek 0,5kg
4.Wątroba wieprzowa 1,2kg
5.Bułki 2 duże lub 3 małe
6.Bulion zebrany z wierzchu po parzeniu mięsa 0,6-0,7L
Przyprawy na całość;
1.sól spożywcza niejodowana 110gr
2.pieprz czarny świeżo mielony 13gr
3.Majeranek 8-10gr
4.Cebula 400gr , cięta w pół piórka, podsmażona na smalcu, lub gotowa prażona moczona w bulionie.
Słoiki (napełniałem takie 450ml - 12 sztuk)
Wykonanie;
Całe mięsko myjemy, układamy w garnku dość ściśle i zalewamy wodą do przykrycia. Parzymy w temp. 80-90*C, zbieramy szum (szumujemy).
Mięso ma być miękkie lecz nie rozgotowane.
Wątrobę parzymy w wodzie w temp. 90*C przez około 10-15 minut. Można pociąć na mniejsze kawałki, lepiej sie sparzy.
Po wyjęciu mięsa z garnka, wkładamy do bulionu bułki i moczymy ale tak, żeby się całkowicie nie rozciapały. Następnie odciskamy.
Mięso, -nie całkiem przestudzone- mielimy przez sitko 5mm, łącznie z wątrobą i odciśniętymi bułkami.
Dodajemy przygotowane przyprawy, cebulę, wlewamy zebrany, tłusty bulion i mieszamy całość dokładnie.
Można spróbować wymieszany farsz i ew. dodać przypraw lub dodawać stopniowo wcześniej przygotowane i próbować.
Następnie nakładamy w słoiki do poziomu 1,5-2cm od zakrętki, zamknięcia, dokładnie wypełniając słoik. Wierzch farszu, można wygładzić łyżeczką,
wlewając nieco tłuszczu z bulionu. Zamknąć dokładnie słoiki.
Po zakończeniu napełniania słoików, poddajemy je tyndalizacji. Tak przygotowana wątrobianka może stać w chłodzie spokojnie i pół roku.
Smacznego
Wątrobianka grubo mielona w słoiku
Wróć do „Pasztetowa (wątrobianka, leberka)”
Przejdź do
- Wędzenie z pasją
- ↳ Podstawy, czyli od czego zacząć
- ↳ Peklowanie podstawy
- ↳ Pasteryzacja podstawy
- ↳ Nasza mała masarnia
- ↳ Wędzenie podstawy
- ↳ Wędzarnie i sprzęt
- ↳ Budowanie wędzarni
- ↳ Sprzęt
- ↳ Kiełbasy i wędzonki
- ↳ Szynki
- ↳ Boczki
- ↳ Balerony
- ↳ Polędwice
- ↳ Kiełbasy cienkie
- ↳ Kiełbasy grube
- ↳ Inne
- ↳ Domowe konserwy i wyroby z szynkowaru
- ↳ Słoikowe
- ↳ Z szynkowara i praski
- ↳ W osłonkach barierowych
- ↳ Pozostałe wyroby parzone
- ↳ Konserwy
- ↳ Wędliny dojrzewające
- ↳ Wyroby podrobowe
- ↳ Kaszanka
- ↳ Salceson
- ↳ Pasztetowa (wątrobianka, leberka)
- ↳ Inne podrobowe...
- ↳ Drób
- ↳ Wędliny drobiowe
- ↳ Inne wyroby
- ↳ Ryby
- ↳ Wędzenie ryb
- ↳ Przetwory rybne
- ↳ Pozostałe wyroby
- ↳ Dziczyzna
- ↳ Zbiór róznych przepisów
- ↳ Biblioteka z pasją
- ↳ Wędliniarstwo
- ↳ Mleczarstwo
- ↳ Przetwórstwo rybne
- ↳ Gastronomia
- ↳ Piekarstwo i cukiernictwo
- ↳ Napoje
- Pozostałe Wyroby
- ↳ W kuchni...
- ↳ Na śniadanie
- ↳ Na obiad
- ↳ Zupy
- ↳ Na kolację
- ↳ Sałatki i surówki
- ↳ Potrawy regionalne
- ↳ Pozostałe potrawy
- ↳ Dodatki do potraw
- ↳ Domowy Fast Food
- ↳ Domowe serowarstwo
- ↳ Sery twarde
- ↳ Sery miękkie
- ↳ Pozostałe wyroby z mleka
- ↳ Domowe trunki
- ↳ Nalewki
- ↳ Wino
- ↳ Piwo
- ↳ Miody pitne
- ↳ Inne
- ↳ Wypieki
- ↳ Chleb
- ↳ Bułki
- ↳ Ciasta i słodkości
- ↳ Pozostałe wypieki
- ↳ Spiżarnia
- ↳ Ogórki, cukina, kabaczki
- ↳ Jabłka, gruszki
- ↳ Dżemy, soki...
- ↳ Grzyby i owoce leśne
- ↳ Pozostałe... (buraczki, dynie, pomidory)
- ↳ Przetwory z CHILLI
- ↳ Potrawy z kociołków, wolnowarów itp.
- ↳ Grill
- ↳ Galeria Naszych wyrobów
- ↳ Nasze Dziedzictwo Kulinarne
- ↳ Kuchnia Pałucka
- ↳ Kuchnia historyczna
- O wszystkim
- ↳ Luźne rozmowy
- ↳ Hyde-Park
- ↳ Pomoc i sprawy techniczne
- ↳ Życzenia i wszystkie inne...
- ↳ Na wesoło ;)
- ↳ Nasze ogrody, działki
- ↳ Konkursy
- ↳ Świąteczny 2016 :)
- ↳ Giełda