Składniki:
1 kg malin lub innych miękkich owoców ( jagody, truskawki) wiśnie też
20 dag cukru
3 łyżki mleka skondensowanego niesłodzonego lub wody, jak ktoś nie ma mleka z puszki
3 czekolady białe po 100 g
Wykonanie :
Owoce zasypujemy cukrem i czekamy aż puszczą sok. W przypadku wiśni należy je wcześniej wydrylować. Następnie odlewamy powstały sok i smażymy na wolnym ogniu, aż do momentu kiedy konfitura zgęstnieje. W kąpieli wodnej rozpuszczamy pokruszoną czekoladę i dodajemy wodę lub mleko ( to drugie lepsze) gorącą konfiturę wkładamy do słoików czekamy kilka minut, a następnie cienkim strumieniem wlewamy powoli białą czekoladę. Czynność powtarzamy do wyczerpania składników.Czekolada jest dość gęsta, ale nie twarda.Dobrze jest rozpuścić ją w kąpieli wodnej, czekolada białą nie lubi wysokiej temperatury. Ważne jest to, aby na wierzchu była konfitura. W przypadku wiśni dodać można podczas smażenia dwie łyżki brandy, do pozostałych 2 łyżki zwykłej ''czystej''
Robiłam już wiśnie i maliny tym sposobem. Niestety, zostały mi fotki tylko z malinami, ale za kilka dni pokażę też z wiśniami. Muszę zakupić brandy
Można jeść łyżeczką prosto ze słoika lub polać tym lody. Przechowywać w lodówce.
Maliny z białą czekoladą
- Anuś
- Posty: 144
- Rejestracja: 06 lis 2016, 18:20
- Lokalizacja: okolice Łodzi
Maliny z białą czekoladą
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Ela K.
- Posty: 347
- Rejestracja: 06 lis 2016, 16:37
- Lokalizacja: Ostróda
Re: Maliny z białą czekoladą
Oj kupię maliny mrożone i zrobię , wygląda to obłędnie .
[align=center]"Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu" Antoine de Saint-Exupéry – Mały Książę[/align]
- Roger
- Posty: 201
- Rejestracja: 11 lis 2016, 22:53
- Lokalizacja: W-wa & Lubuskie
Re: Maliny z białą czekoladą
Ta Ani faktycznie wyglądają obłędnie, ale "obafiam siem", że z takich mrożonych mocno stracą na "looku" - wyglądzie znaczy
Robert
601 353 601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
601 353 601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
- Anuś
- Posty: 144
- Rejestracja: 06 lis 2016, 18:20
- Lokalizacja: okolice Łodzi
Re: Maliny z białą czekoladą
Ostatnio w białej czekoladzie zatopione zostały wiśnie wyłowione z nalewki ( własnej) następnie przez około godzinę odparowywane z nadmiaru procentów można dodać podczas tej obróbki cukru, jeżeli ktoś lubi.
To jeszcze nie koniec ..
Smacznego
To jeszcze nie koniec ..
Smacznego
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Kamil_1
- Posty: 117
- Rejestracja: 09 lis 2016, 19:03
Re: Maliny z białą czekoladą
Łłłoooo... ja Cię...
To musi być dobre...
To musi być dobre...