Pierś indyka z warzywami w galarcie
: 17 mar 2017, 16:30
Surowiec:
-filet z piersi indyka 0,5kg
-włoszczyzna
-żelatyna Gellwe op. 50g 2szt
-ogórki konserwowe
-pieczarki marynowane
Filet z piersi myjemy, kroimy wzdłuż na kilka większych kawałków a następnie parzyłem w lekko osolonej wodzie. Włoszczyznę ugotujemy do miękkości w osolonej wodzie(nie wylewamy wywaru z warzyw). Osłonkę termokurczliwą napełniamy naprzemiennie warzywami i mięsem. Po odstaniu wywaru warzywnego i mięsnego łączymy je w proporcjach 2/3 warzywny 1/3 mięsny, doprawiłem do smaku solą, pieprzem, octem można dodać trochę zalewy od pieczarek.
W gorącym wywarze rozpuszczamy żelatynę w ilości 75g na każde 500ml płynu. Osłonkę zalewamy przygotowaną żelatyną.Osłonkę zawiązujemy tak aby pozbyć się powietrza parzymy 30min w wodzie 75st. Następnie schładzamy w zimnej wodzie i na noc umieszczamy w lodówce.
A tak się prezentuje, krojona na krajalnicy razem z osłonką. Grubość plastrów poniżej 0,5cm.
-filet z piersi indyka 0,5kg
-włoszczyzna
-żelatyna Gellwe op. 50g 2szt
-ogórki konserwowe
-pieczarki marynowane
Filet z piersi myjemy, kroimy wzdłuż na kilka większych kawałków a następnie parzyłem w lekko osolonej wodzie. Włoszczyznę ugotujemy do miękkości w osolonej wodzie(nie wylewamy wywaru z warzyw). Osłonkę termokurczliwą napełniamy naprzemiennie warzywami i mięsem. Po odstaniu wywaru warzywnego i mięsnego łączymy je w proporcjach 2/3 warzywny 1/3 mięsny, doprawiłem do smaku solą, pieprzem, octem można dodać trochę zalewy od pieczarek.
W gorącym wywarze rozpuszczamy żelatynę w ilości 75g na każde 500ml płynu. Osłonkę zalewamy przygotowaną żelatyną.Osłonkę zawiązujemy tak aby pozbyć się powietrza parzymy 30min w wodzie 75st. Następnie schładzamy w zimnej wodzie i na noc umieszczamy w lodówce.
A tak się prezentuje, krojona na krajalnicy razem z osłonką. Grubość plastrów poniżej 0,5cm.