Strona 2 z 2

Re: Moja pierwsza wędzarnia :)

: 13 gru 2016, 0:02
autor: rbogucki

Re: Moja pierwsza wędzarnia :)

: 13 gru 2016, 7:22
autor: Kamil_1
Zdjęcia wklejaj bezpośrednio na stronę (Zakładka Załączniki- pod edytorem tekstu) bo nie wszyscy mają facebook'a 8-)

Re: Moja pierwsza wędzarnia :)

: 14 gru 2016, 1:29
autor: rbogucki
https://www.facebook.com/photo.php?fbid ... 473&type=3

po dwoch przepaleniach i jednemu wędzeniu na probe pogieło mi daszek ze az sie płakać chce
i jeszcze surowe wyszlo tragedia . niecałe pół kilo schabu ( peklawona 5 dni bo to na próbe odkroiłem ) w temp. 60-70 stopni ok 3,5 do 4 h i na koniec ok 15-20 min w ok 100 stopniach . Az sie boje wędzić głównego miesa które mam po 1 kg

Pomocy

Re: Moja pierwsza wędzarnia :)

: 14 gru 2016, 7:23
autor: Gonzo
Mokre drewno dałeś na daszek ? Na razie nic nie rób, te otwory bedą robiły za komin. Fakt trochę nieestetycznie wygląda ale ja bym się nie przejmował. Napisz jak wygrzewaleś, czy podniesiona była choc trochę jedna połowa dachu czy zasłoniete na zicher ? A co z tą poledwicą, surowa to surowa ale jaki kolor i sprawdz termometry bo 4h w tych temperaturach to juz nie powinna byc surowa. I na początek bym "się nie wygłupiał z podpiekaniem" Wędz normalnie w 50-60*C i potem do parzenia. Napisz jeszcze co i jak robisz po kolei.
Znalazłem na facepuku tą Twoją poledwicę i ze zdjąecia nie wygląda na taką surową, tylko niedopeklowaną.O ile zdjęcia "prawdę mówią"
polędwica.JPG