IMG_7463_zmiana-rozmiaru.jpg
Śledzie bazyliowo czosnkowe z pieczonymi ziemniakami w mundurkach Składniki: - ok. 500g filetów a’la matias
- 1 doniczka świeżej bazylii
- 2 suszone ostre papryczki
- 1 główka zosnku
- 1,5 cytryny
- ok. ¾ szklanki oleju z pestek winogron
Dodatkowo:- ziemniaki (po 2 – 4 na osobę, w zależności od potrzeb)
- świeże gałązki oregano
- suszone oregano
- sól morska gruboziarnista
- olej
- masło (po niedużym kawałku na każdego ziemniaka)
Śledzie płuczemy i na 30 minut pozostawiamy w zimnej wodzie. Cytryny dokładnie szorujemy i wyparzamy (oczywiście dwie, ale zużyjemy 1,5). Przy użyciu obieraczki do cytrusów z jednej cytryny obieramy skórkę. Jeżeli takiej nie posiadamy, możemy skórkę zetrzeć na drobnej tarce. Skórkę zalewamy olejem i odstawiamy. Z obranej cytryny wyciskamy sok. Ze śledzi wylewamy wodę, osuszamy je papierowym ręcznikiem, kroimy w ukośne porcje, zalewamy wyciśniętym sokiem – odstawiamy przykryte do lodówki na godzinę. Bazylię płuczemy, osączamy i kroimy. Papryczki po usunięciu nasion nożyczkami tniemy w paseczki. Czosnek obieramy i każdy ząbek kroimy wzdłuż na pół. Połowę cytryny ze skórką kroimy w półplasterki. W słoju lub innym szklanym naczyniu układamy na przemian śledzie, czosnek, cytrynę, bazylię, posypujemy papryczką - i tak do wyczerpania składników. Całość zalewamy olejem ze skórką cytrynową, aby powierzchnia była przykryta. Zamykamy i odstawiamy do lodówki na minimum 24 godziny, aby uwolnić wszystkie smaki. Wybieramy w miarę równe wielkością ziemniaki, nie obieramy ich tylko dokładnie szorujemy i gotujemy w posolonej wodzie (ok. 10 minut od zagotowania wody). Odlewamy wodę. Gorące ziemniaki nacinamy z wierzchu na krzyż. Do pieczenia ziemniaków użyłam okrągłej foremki jednorazowej, ale można wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia. Ziemniaki układamy w foremce, skrapiamy olejem i przekładamy świeżymi gałązkami oregano. Wierzch każdego ziemniaka lekko rozchylamy, posypujemy suszonym oregano i gruboziarnistą solą morską. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 250° C i całość zapiekamy przez 15 – 20 minut, aż skórka stanie się rumiana. Pod koniec pieczenia na każdym ziemniaku kładziemy po niedużym kawałeczku masła. Ponownie wstawiamy, ale już do wyłączonego piekarnika, aby tylko masło się rozpuściło. Śledzie bazyliowo czosnkowe podajemy z gorącymi ziemniakami.