Strona 2 z 2
Re: Tushonka
: 04 sie 2017, 9:20
autor: tier
Tuszonka z karkówki wersja peklowana dawką 13g/1kg, zdecydowanie lepszy mięsny smak. Sterylizacja 70 min, wydaje się odrobinę bardziej słona jak na samej soli.
DSCN4760.JPG
DSCN4790.JPG
DSCN4792.JPG
Re: Tushonka
: 08 lut 2018, 21:39
autor: brzeski
Mam pytanie odnośnie układania słoików w szybkowarze, czy na dno garnka trzeba wkładać jakąś kratkę by nie stykały się bezpośrednio z dnem i czy drugą warstwę układamy bezpośrednio na słoiki czy też stosować przekładkę. Jeśli układamy bezpośrednio na dnie garnka to czy nie istnieje ryzyko pękania słoików.
Re: Tushonka
: 09 lut 2018, 6:34
autor: Dinano
Trzeba mieć kratkę i na niej stawiać słoiki. Mój szybkowar ma taką płytkę z otworami (kratka) i dokupiłem takie z nierdzewki podstawki pod garnki-są o różnych średnicach jak również kwadratowe z drutu.
Re: Tushonka
: 09 lut 2018, 7:55
autor: tier
Nie trzeba, druga warste stawiasz na słoiki a wodę dolewasz na pierwszy poziom. Co do pękania to dużo zależy od słoików, ważne aby nie chłodzić szybkowaru pod wodą tylko swobodnie poczekać aż zawór opadnie.
Re: Tushonka
: 09 lut 2018, 9:42
autor: Dinano
??? Wybacz, mam inne zdanie. Nawet babcie wiedzą, że na dno garnka gdzie gotuje się słoiki daje się choćby szmatkę. Postawione na dno słoiki będą skakać , gdy będą się odrywać bańki gorącej wody od dna. Mam dwa szybkowary i każdy ma swoją "kratkę" nawet gotowanie galarety pomaga w lepszym gotowaniu, bo płyn swobodnie krąży.
Re: Tushonka
: 09 lut 2018, 9:53
autor: tier
A na skalę przemysłową myślisz że ktoś bawi się w szmatki itd.?
Nie twierdzę, że to zły pomysł, ale takiej kratki w zestawie nie miałem, robiłem kilkukrotnie i nie zauważyłem problemów...
Re: Tushonka
: 09 lut 2018, 13:31
autor: brzeski
Dziękuje za informacje, z uwagi iż w zestawie szybkowar nie posiada kratki lub koszyka to pierwsze gotowanie słoików przeprowadzę tak jak robi to tier. Jeśli będą straty w słoikach to poszukam odpowiedniej wkładki jak radzi Dinano.
Re: Tushonka
: 10 lut 2018, 8:09
autor: Gonzo
tier pisze:wydaje się odrobinę bardziej słona jak na samej soli.
Konserw nigdy nie robimy na samej soli
Andrzej mówi, że w ogóle soli do konserw nie używamy.
https://youtu.be/fYgyVctW8gU?t=16