Lunch meat wg. Gonza

Awatar użytkownika
Maad
Posty: 1155
Rejestracja: 07 lis 2016, 19:14

Re: Lunch meat wg. Gonza

Post autor: Maad »

Gonzo pisze: zmniejsza się strawność białka


Jak wyżej - trochę wydumany problem w kontekście nawyków żywieniowych większości ludzi, niedbających o utrzymanie właściwego stężenia kwasu solnego w żołądku. Powszechne jest picie w czasie konsumpcji i bezpośrednio po niej, dużych ilości płynów, co rozcieńcza soki trawienne ;) Klasyczny przykład kompot lub piwko po obiedzie ;)
Moim zdaniem, różnica między pasteryzacją w 80 stopniach i sterylizacją w 121 jest niewielka. Żołądek sobie poradzi, jeśli tylko zapewnimy odpowiednio niskie pH.
pozdrawiam
Maad
.... a poza tym sądzę, że Unia Europejska musi być zniszczona

Zapraszam na bigbit.waw.pl
Awatar użytkownika
sverige2
Posty: 33
Rejestracja: 26 gru 2017, 4:12

Re: Lunch meat wg. Gonza

Post autor: sverige2 »

Mnie jednak najbardziej chodzi o te specyficzne walory smakowe takiej "zapuszkowanej" konserwy. Jeżeli sterylizacja metodą szybkowaru daje smak taki jak drzewiej bywało w Tyrolskich, Tuszonkach i Małpach, etc. to zdecydowanie wybieram szybkowar :D .
Awatar użytkownika
Gonzo
Posty: 683
Rejestracja: 05 lis 2016, 8:48
Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie

Re: Lunch meat wg. Gonza

Post autor: Gonzo »

sverige2 pisze:Mnie jednak najbardziej chodzi o te specyficzne walory smakowe takiej "zapuszkowanej" konserwy.

Dlatego tak jak pisałem, dla podbicia smaku dodaję 0,5g/kg przyprawy do Lunch meat. Dawkowanie tej przyyprawy jest 4-6g/kg ale według mnie te 0,5 g wystarczy. W Mamutach zlotowicze ocenią smak :) , który nie jest smakiem kiełbasianym ;)
Awatar użytkownika
Gonzo
Posty: 683
Rejestracja: 05 lis 2016, 8:48
Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie

Re: Lunch meat wg. Gonza

Post autor: Gonzo »

To już partia partia nr. 3 - zdjęcia autorstwa Tiera

Lunch meat 4.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
sverige2
Posty: 33
Rejestracja: 26 gru 2017, 4:12

Re: Lunch meat wg. Gonza

Post autor: sverige2 »

Język ucieka..... :D :clap:
Awatar użytkownika
tier
Posty: 769
Rejestracja: 06 lis 2016, 14:55
Lokalizacja: Mońki

Re: Lunch meat wg. Gonza

Post autor: tier »

Zrobiłem testowo z 3.5kg, boczku miałem ok 1.1kg reszta łopatka, z przypraw więcej czosnku 3g i przyprawy do lunchmeat'a, tak się sypnęło po prostu. :D

DSC_4918.JPG

DSC_4917.JPG
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
tier
Posty: 769
Rejestracja: 06 lis 2016, 14:55
Lokalizacja: Mońki

Re: Lunch meat wg. Gonza

Post autor: tier »

Idealne, wpisuję konserwe do swojego menu. :mrgreen:

DSC_4928.JPG
DSC_4934.JPG

DSC_4943.JPG
DSC_4944.JPG
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
sverige2
Posty: 33
Rejestracja: 26 gru 2017, 4:12

Re: Lunch meat wg. Gonza

Post autor: sverige2 »

Gonzuniu oraz Tier, powiedzcie chłopcy gdzie, i w jakiej cenie kupujecie te swoje puszeczki ? Z "Puszkopolem" rozmawiałem, ale ma aktualnie brak "towaru" :D .
Awatar użytkownika
tier
Posty: 769
Rejestracja: 06 lis 2016, 14:55
Lokalizacja: Mońki

Re: Lunch meat wg. Gonza

Post autor: tier »

Allegro :ugeek:
Awatar użytkownika
sverige2
Posty: 33
Rejestracja: 26 gru 2017, 4:12

Re: Lunch meat wg. Gonza

Post autor: sverige2 »

Dzięki Tier, ale pytałem ponieważ pisałeś o o jakimś sprzedawcy sprzedającym puszki po kilkadziesiąt groszy, a ten na Allegro ma najtaniej po 1.1 zł. za puszkę 330g. i stąd moje dociekania, z nim też już rozmawiałem i ten wysyła natychmiast ;) , chodziło tylko o przedział cenowy, i nie ma on tch małych 200g. do rybek, o których mi pisałeś, nie mniej dziękuję .
Odpowiedz

Wróć do „Konserwy”