Roger pisze: 5 g wielofosforanów 0,5 g cytrynianu sodu
A gdzie takie cudo można nabyć i co wnosi do wyrobu? Czy to są polepszacze smaku?
Re: Szynka konserwowa typu Krakus
: 19 lis 2016, 19:26
autor: Roger
Możesz kupić nawet na allegro ... Wielofosforany głównie zatrzymują wodę w wyrobie w tym przypadku czyniąc go soczystym, cytrynian zmienia PH i jest też konserwatem. Smak jest inny niż przy użyciu samej peklosoli.
Tapniete z GT-I9500
Re: Szynka konserwowa typu Krakus
: 19 lis 2016, 19:56
autor: Maad
Hola hola! Roger, wiem że żartujesz ale ktoś może to co piszesz wziąć na poważnie. Wielofosforany faktycznie poprawiają strukturę wyrobów, obniżają koszty i ułatwiają życie masarzom, ale trzeba wyraźnie powiedzieć, że są to substancje bardzo szkodliwe dla zdrowia! Nadmiar wielofosforanów w diecie to prosta droga do osteoporozy, problemów z nerkami, alergii i raka.
Krzysztof, nie idź tą drogą Rób smaczne i zdrowe wędliny bez wielofosforanów.
Re: Szynka konserwowa typu Krakus
: 19 lis 2016, 20:05
autor: Grzegorz Z.
TO pozostanę przy przepisie Mr Smoka
Re: Szynka konserwowa typu Krakus
: 19 lis 2016, 20:06
autor: Roger
Marek powiem tak ... robiłem dziesiątki szynek konserwowych chcąc się zbliżyć do smaku z dzieciństwa. Kombinowalem z maką, witaminą C, czasami parzenia, masami wiążącymi etc... To jedyny wyrób do którego z pełną premedytacją daję haminę Wielu daje chemię mało kto się przyznaje ... wystarczy wspomnieć znaną przyprawę do metki czy tyrolskiej
Tapniete z GT-I9500
Re: Szynka konserwowa typu Krakus
: 20 lis 2016, 17:08
autor: Krzysztof
Maad pisze: Krzysztof, nie idź tą drogą Rób smaczne i zdrowe wędliny bez wielofosforanów.
Spokojnie na pewno nie skorzystam z tych dodatkowych związków. Nie "bawię" się w wędliny aby smakowały jak kupne. Pytanie było z czystej ciekawości.