Strona 2 z 2

Re: Szynka konserwowa typu Krakus

: 17 lis 2016, 9:22
autor: Grzegorz Z.
Dzięki :-)

Re: Szynka konserwowa typu Krakus

: 19 lis 2016, 19:20
autor: Krzysztof
Roger pisze:
5 g wielofosforanów
0,5 g cytrynianu sodu




A gdzie takie cudo można nabyć i co wnosi do wyrobu? Czy to są polepszacze smaku?

Re: Szynka konserwowa typu Krakus

: 19 lis 2016, 19:26
autor: Roger
Możesz kupić nawet na allegro ... ;)
Wielofosforany głównie zatrzymują wodę w wyrobie w tym przypadku czyniąc go soczystym, cytrynian zmienia PH i jest też konserwatem. Smak jest inny niż przy użyciu samej peklosoli.

Tapniete z GT-I9500

Re: Szynka konserwowa typu Krakus

: 19 lis 2016, 19:56
autor: Maad
Hola hola! Roger, wiem że żartujesz ;) ale ktoś może to co piszesz wziąć na poważnie.
Wielofosforany faktycznie poprawiają strukturę wyrobów, obniżają koszty i ułatwiają życie masarzom, ale trzeba wyraźnie powiedzieć, że są to substancje bardzo szkodliwe dla zdrowia! Nadmiar wielofosforanów w diecie to prosta droga do osteoporozy, problemów z nerkami, alergii i raka.

Krzysztof, nie idź tą drogą ;) Rób smaczne i zdrowe wędliny bez wielofosforanów.

Re: Szynka konserwowa typu Krakus

: 19 lis 2016, 20:05
autor: Grzegorz Z.
TO pozostanę przy przepisie Mr Smoka :)

Re: Szynka konserwowa typu Krakus

: 19 lis 2016, 20:06
autor: Roger
Marek powiem tak ... robiłem dziesiątki szynek konserwowych chcąc się zbliżyć do smaku z dzieciństwa. Kombinowalem z maką, witaminą C, czasami parzenia, masami wiążącymi etc...
To jedyny wyrób do którego z pełną premedytacją daję haminę :(
Wielu daje chemię mało kto się przyznaje ... wystarczy wspomnieć znaną przyprawę do metki czy tyrolskiej ;)

Tapniete z GT-I9500

Re: Szynka konserwowa typu Krakus

: 20 lis 2016, 17:08
autor: Krzysztof
Maad pisze:
Krzysztof, nie idź tą drogą ;) Rób smaczne i zdrowe wędliny bez wielofosforanów.


Spokojnie na pewno nie skorzystam z tych dodatkowych związków. Nie "bawię" się w wędliny aby smakowały jak kupne. Pytanie było z czystej ciekawości.