Strona 5 z 21

Re: Kulinarna fotka dnia

: 16 lip 2017, 20:55
autor: Sla100
Kulinarna fotka dzisiejszego dnia to :

Peking Marinated Barbary Duck Breast* with Bok Choy, Vegetable Stir-fry, Fried Rice and a Sweet and Sour Plum Sauce

Czyli:

Marynowana piers Kaczki Barbary (Kaczka Barbarie jest typem kaczki mięsnej, która charakteryzuje się znacznie mniejszym otłuszczeniem i lepszym umięśnieniem niż inne kaczki. Tym samym zawiera więcej pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka. Dzięki temu jest idealna do tworzenia dietetycznych i niskokalorycznych potraw)
Kapusta Bok Choy (Kapusta wlasciwa chinska, Kapusta bok choy nie tworzy zbitej główki, tylko rozetę liściową (najbardziej chyba przypominającą naszą boćwinę). Najsmaczniejsze są jej mięsiste łodygi - jędrne, soczyste i chrupiące, z lekką nutą goryczy)
Smazonymi varzywami i ryzem oraz slodko kwasnym sosem sliwkowym.

20170716_185742.jpg

Re: Kulinarna fotka dnia

: 17 lip 2017, 19:03
autor: Sla100
Dzisiaj zapraszam na :

Salmon and Wild Mushroom Wellington with Spinach, Baby Corn, Boiled Potatoes and an Artichoke and Tarragon Beurre Blanc

Ja tam bym to raczej nazwal Salmon Kulebiak no ale w Wielkiej Brytani wszystko co zawiniete w ciasto Francuskie nazywaja Wellington.

Losos Kulebiak ( Lilet lososia oblozony szpinakiem,siekanymi grzybami,gotowanym jajkiem i zawiniety w ciasto francuskie)
Gotowane ziemniaki i warzywa
Winno maslany sos Beurre Blanc o smaku teragonu i karczoch.

20170717_184627.jpg

Re: Kulinarna fotka dnia

: 18 lip 2017, 18:51
autor: Sla100
A dzisiaj na slodko proponuje :)

New York Cheesecake with Berry Compote

Czyli Nowo Yorski serniczek z kompotem jagodowym

20170718_183800.jpg

Re: Kulinarna fotka dnia

: 19 lip 2017, 9:36
autor: Andym
Tak nie wolno, nie można, litości...... ;)

Re: Kulinarna fotka dnia

: 19 lip 2017, 18:56
autor: Sla100
Fotka na dzisiaj :)

Grilled Fillet Steak* Rossini with Château Potatoes, Courgette, Buttered Carrot and Madeira Sauce

Znany tez pod nazwa

Stek Tournedos Rossini
Chateaubriand z polędwicy wołowej z plasterkiem foie gras podany na truflowo- -borowikowej poduszeczce w towarzystwie Ziemniakow Château ( obrane i ugotowane ziemniaki w forme barylki obsmazone na masle do zlocistego koloru) i wyselekcjonowanych obgotowanychwarzyw

20170719_182910.jpg

Re: Kulinarna fotka dnia

: 20 lip 2017, 18:34
autor: Sla100
Dzisiaj wspaniala przystawka :)

Smoked Duck Breast with Spiced Poached Pineapple and a Sweet and Sour Sauce

Czyli

Wedzona Kacza piers z gotowanym w przyprawach ananasie z sosem slodko kwasnym

20170720_181910.jpg

Re: Kulinarna fotka dnia

: 21 lip 2017, 18:22
autor: Sla100
A dzisiaj kolejna przystawka :

Smoked Highland Venison Carpaccio, Musclun Salad, Goats Cheese and Herbs Oil

Wedzone Carpaccio z wysoko gorskiej dziczyzny z mieszanymi szrpanymi liscmi salaty, kremowym serem kozim i ziolowa oliva

Carpaccio – danie kuchni włoskiej. Tradycyjnie przygotowuje się je z surowego mięsa – tradycyjnie wołowiny, współcześnie także z cielęciny, dziczyzny, łososia lub tuńczyka. Bardzo cienko pokrojone lub rozbite mięso serwuje się zazwyczaj jako przystawkę.

Tak jeszcze od siebie to dodam ze aby uzyskac efekt bardzo bardzo cienko pokrojonego Carpaccio najlepiej jest je troszeczke podmrozic przed krojeniem :) uzyskujemy wtedy piekne cieniutkie plasterki i miesko sie nam nie ucieka za bardzo z pod noza :)

20170721_184917.jpg

Re: Kulinarna fotka dnia

: 22 lip 2017, 18:08
autor: Sla100
A dzisiaj na slodko

Lemon and Blackberry Tart with Vanilla Sauce

Tarta z czarna jazyna i sosem vaniliowym :)

20170722_185138.jpg

Re: Kulinarna fotka dnia

: 23 lip 2017, 18:51
autor: Sla100
A dzisiaj tak po prostu :

Fusilli with Rocket, Fresh Tomatoes, Kalamata Olives and Parmesan (v)

Czyli: Makaron swiderki swieze pomidory rocket - dziś najczęściej rukola, choć zwana też rokietą albo rokietą siewną, Greckie ciemne olivki kalamata i szczypta utartego parmazanu :)

20170723_184540.jpg

Re: Kulinarna fotka dnia

: 24 lip 2017, 18:18
autor: Sla100
A dzisiaj na wesolo wersja przed podaniem na talezu :)

Swinka.jpg