Strona 1 z 1

Krambambula vel Piernikówka

: 15 lis 2016, 21:57
autor: rykocz
Jest to likier według staropolskiej receptury (oparty na przepisie Z.Nowickiego).
2 g kminku,
2 g badianu (anyż gwiaździsty)
2 g jałowca
2 gorzkie migdały
skórka z 1 pomarańczy
skórka z 1 cytryny
1 l spirytusu 96 °
150 ml rumu złocistego 40 °
0,8 l soku ananasowego
0,2 l soku wiśniowego
0,2 l miodu pszczelego (zalecam gryczany)
0,4 kg cukru
---
Wykonanie;
Zioła, migdały i skórki zalać w butli lub gąsiorku spirytusem zmieszanym z rumem.
Odstawić pod przykryciem na 7 dni. Po tym czasie przecedzić nalew prze gęste płótno i wlać do gorącego syropu sporządzonego z soków, miodu i cukru.
Zmieszać i odstawić naczynie na 3 miesiące.
Przed rozlaniem przecedzić.
Barwa: czerwono-brunatna
Smak: pomarańczowo-korzenny
Zawartosc cukru ok. 20%
Życzę udanego wyrobu wszystkim zainteresowanym!
R.