Strona 1 z 1

Moje peklowanie na mokro.

: 16 lis 2016, 20:57
autor: Gonzo
Kiedys używałem tabeli Dziadka aż doszedłem do wniosku, że dość już tego ważenia mięsa, odmierzania wody itp. itd. Teraz przygotowuję mięso do peklowania - formuję kawałki,
20161116_190622.jpg

Robię 5 l solanki 8% .Dlaczego 5l ? Bo już znam swoje pojemniki ;) . Wodę biorę bezpośrednio z kranu.
20161116_190633.jpg

Robię nastrzyk poszczególnych kawałków mięsa i układam w fermentorze. Wcześniej fermentor wyparzam gorącą wodą.
20161116_190645.jpg

Trzeba zwrócić uwagę na nastrzyk karkówki, żeby dokładnie nastrzyknąć miejsca oddzielone przerostami tłuszczu.Stanowi on bowiem swego rodzaju barierę dla przenikania solanki.
Gdy już całe mięso nastrzyknięte i ułożone w pojemniku, zalewam solanką która została.Pryciskam talerzem i wstawiam do chłodziarki 4-5*C na 5-7 dni.
20161116_192210.jpg

Jeżeli chcę krócej peklować np. 3 dni, robię tak samo z tym że nastrzyk robię solanką 10% . I jeszcze jedna uwaga. Czy pekluję 3 , 7 czy 14 dni do mięsa tylko zaglądam, nigdy nie przewracam.

Re: Moje peklowanie na mokro.

: 17 lis 2016, 13:09
autor: Kruszynka
Gonzo pisze:Trzeba zwrócić uwagę na nastrzyk karkówki, żeby dokładnie nastrzyknąć miejsca oddzielone przerostami tłuszczu.


I takie wskazówki są potrzebne nawet "weteranom",bo nigdy na to nie wpadłem :clap:

Re: Moje peklowanie na mokro.

: 24 lis 2016, 21:36
autor: baca.bg
Żadnych przypraw do solanki? Pozdrawiam

Re: Moje peklowanie na mokro.

: 24 lis 2016, 21:52
autor: ZLeP
Ja nie daję żadnych. Ale staram się peklować ok. 10 dni w lodówce. Jednak ja daję na kg mięsa daję 0,4l 8% solanki. Uważam, że im mniej solanki, tym lepiej.
Smak jest naprawdę super, bez żadnych przypraw.
Teraz pekluję na sucho, mięso zamknięte w worku próżniowym. Ciekawy jestem jaka będzie różnica.

Re: Moje peklowanie na mokro.

: 24 lis 2016, 21:55
autor: Grzegorz Z.
ZLeP pisze:Teraz pekluję na sucho, mięso zamknięte w worku próżniowym. Ciekawy jestem jaka będzie różnica.


Będziesz miło zaskoczony :) Jest moc w tym peklowaniu.

Re: Moje peklowanie na mokro.

: 25 lis 2016, 13:28
autor: Gonzo
ZLeP pisze:Ja nie daję żadnych. Ale staram się peklować ok. 10 dni w lodówce. Jednak ja daję na kg mięsa daję 0,4l 8% solanki. Uważam, że im mniej solanki, tym lepiej.
Smak jest naprawdę super, bez żadnych przypraw.
Teraz pekluję na sucho, mięso zamknięte w worku próżniowym. Ciekawy jestem jaka będzie różnica.


Ja już przećwiczyłem wszystkie opcje. I wierz mi, że jak zalejesz mięso solanką, to czasami nawet 0,4l /kg się nie wychodzi. U mnie przeważnie na 20kg mięsa wchodzi tylko 5-6l solanki.
Co do suchego peklowania na wędzonki, to pekluję ale bez próżni. Jest po prostu inny smak i wedzonki są już jakby podsuszone ;)

baca.bg pisze:Żadnych przypraw do solanki? Pozdrawiam


kiedyś na początku dodawałem listek laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty i czosnek ale od kilku ładnych lat nie dodaję żadnych przypraw do solanki.