Strona 1 z 1

Roger-owa ściągawka podstawowa

: 17 lis 2016, 9:23
autor: Roger
Kiedyś dawno ... dawno temu w odległej i rozległej krainie zwanej czasem internetem szukałem różnych informacji na temat wyrobu wędlin, peklowania, osłonek, wędzenia, przypraw etc ...
Wszystkie te informacje oczywiście można wyszukać ale w bardzo różnych miejscach i nie zawsze spójne dlatego ładnych parę lat temu zebrałem to sobie do kupy i zrobiłem taką małą "Ściągawkę" która mam nadzieję się wielu osobom przyda.


Upssss widzę że nie mogę wstawić pdf-a ... :( no cóż Adminie prześlę Ci to mailem i wstaw tutaj ;)

Re: Roger-owa ściągawka podstawowa

: 29 lis 2016, 18:02
autor: Sla100
Dzieki Roger !!!!! Pobrano zapisano bedziemy sie stosowac !!!!!! :D :D

Re: Roger-owa ściągawka podstawowa

: 29 lis 2016, 18:05
autor: Roger
Jutro powinienem skończyć ostateczną wersję gdzie dołożę jeszcze wedliny dojrzewające ;)

Tapniete z GT-I9500

Re: Roger-owa ściągawka podstawowa

: 01 gru 2016, 12:10
autor: Roger
No dobra jak obiecywałem tak i zrobiłem poniżej przeedytowana wersja ściągawki z czytelniejszymi tabelami, dodane między innymi informacje podstawowe na temat wędzarni, wyrobów dojrzewających oraz pasteryzacji/tyndalizacji / sterylizacji - myślę że to już chyba wszystko "w pigułce" - no może kiedyś dołożę chleby i podstawowe ciasta ;)

Ściągawka Roger-owa dla początkujących_WM3.pdf

Re: Roger-owa ściągawka podstawowa

: 01 gru 2016, 12:45
autor: EL GREGOR
- :) robię tyle lat z tabeli Dziadka,biorę dane na 7-8 dni 1kg mięsa 48g peklosoli 0,4l wody i jeszcze nigdy nie było za słone (nikomu) ale każdy ma inną skalę słoności :)

Re: Roger-owa ściągawka podstawowa

: 01 gru 2016, 13:06
autor: Roger
Grzesiu ale przecież Ty peklujesz na sucho - przynajmniej tak czytam ... :(
Stężenie % objetościowe solanki w opisanym przez Ciebie przykładzie to 10,71% zatem blisko stosowanego przez większość 10% ;) i im w tabeli dalej tym bliżej owej 10-i
Ale już przy 5-u dniach wg tabeli mamy 12,66% a przy 4-ech 13,42% co dla większości niestety nie jest progiem akceptowalnym bez moczenia ;)

Re: Roger-owa ściągawka podstawowa

: 01 gru 2016, 14:29
autor: EL GREGOR
:) na mokro pekluję dla dzieci i kobiet (dzisiaj właśnie tak peklowałem ) na sucho oczywiście też,kupiłem w Lidlu piersi z kaczki (peklowanie na sucho) ciekawe co z tego wyjdzie :)

Re: Roger-owa ściągawka podstawowa

: 01 gru 2016, 14:37
autor: Roger
Jak co wyjdzie jak złożysz dwie to klasyczny Pierśnik ... ostatnio chyba Leśniak tu wstawiał ten wyrób ;)

Mam ... tu masz link:
Pierśnik Pałucki

Re: Roger-owa ściągawka podstawowa

: 01 gru 2016, 14:49
autor: EL GREGOR
:) dziękuję za pomysł,mam trzy piersi,dwie połączę a jedna będzie w samotności (za tydzień wędzenie) :)

Re: Roger-owa ściągawka podstawowa

: 01 gru 2016, 14:50
autor: Roger
To z tej jednej samotnej wyjdzie "Półkaczek wędzony" ;) :lol: