Strona 1 z 1

Pain Rustique - chleb na drożdżach

: 19 lis 2016, 18:40
autor: Ela K.
Znalazłam przepis na ten chleb na moim ulubionym blogu "wypiekowym" mojewypieki.com Jest to przepis Jeffreya Hamelmana z 'Bread'.
Bardzo gorąco polecam Wam ten chleb. Jest to nasz ulubiony chleb na drożdżach. Bardzo długo utrzymuje świeżość. Nie wymaga dużo pracy ale potrzebny jest czas. Spróbujcie a nie pożałujecie :)

Pain Rustique

Składniki na zaczyn (poolish):

455 g mąki pszennej chlebowej
455 ml wody
1/8 łyżeczki drożdży suchych (0,5 g) lub 1/4 łyżeczki pokruszonych drożdży świeżych (1 g)

Składniki zaczynu wymieszać, przykryć szczelnie, pozostawić w temperaturze pokojowej na 12 - 16 godzin.

Składniki na ciasto właściwe:

cały zaczyn
455 g mąki pszennej chlebowej
173 ml wody
18 g soli
1,5 łyżeczki drożdży suchych (6 g) lub 12 g drożdży świeżych

Wymieszać zaczyn, mąkę, wodę (najlepiej mikserem przez 2 minuty). Ciasto przykryć szczelnie, odstawić na 20 - 30 minut w temperaturze pokojowej. Po tym czasie do ciasta dodać sól i drożdże, zmiksować. Znowu przykryć szczelnie i pozostawić do wyrośnięcia na 70 minut, składając je w 25 i 50 minucie.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części. Uformować nie zagniatając mocno ciasta, po prostu nadać im mniej więcej prostokątny kształt. Im bardziej nieregularne, tym lepiej wyglądają. Odstawić na 20 - 25 minut do napuszenia. Przed pieczeniem naciąć.

Piec w temperaturze 240º przez 35 minut (najlepiej na kamieniu), z parą. W połowie pieczenia uchylić lekko drzwiczki od piekarnika. Wystudzić na kratce.
IMG_3118.JPG


S M A C Z N E G O ! ! !