Rolada z udźca indyka wg. Gonza
Pomysł przyszedł po zrobieniu rolady lazijajskiej.Zawsze gdy wytrybowałem udziec indyka, złożyłem i związałem, to po uwedzeniu, parzeniu i tak się rozpadał przy krojeniu i tak , więc wymyśliłem właśnie tę roladę.
Składniki :
- udziec z indyka
Przyprawy
-pieprz 2g/kg
- czosnek granulowany - 0,5g/kg
- przyprawa do drobiu - 0,5g/kg (można pominąć)
Udziec z indyka pozbawiamy skóry, kości i tniemy na kawałki.
Solimy z niewielką ilością peklosoli 18g/kg i po wymieszaniu wstawiamy do lodówki na 24h. Skórę oczywiście też umieszczamy w pojemniku z mięsem. Po 24h do mięsa dodjemy przyprawy i po wymieszniu z odrobiną wody przepuszczamy przez szarpak.
Wykładamy mięso na rozciągnietą skórę, którą owijamy starannie farsz.
Owijamy w folię celulozową i pakujemy w siatkę.
Po uwędzeniu, wkładamy w szynkowarkę (ja włzyłem w taką z półokragłym dnem) i parzymy 1-1,1 h w temperaturze 70*C . Na początku włożyłem do wody o temp. 80*C i zgasiłem gaz az osiągnie 70*C. Po parzeniu studzimy do 6*C w środku. a więc w lodówce.
Efekt końcowy zadowalajacy.
Wnioski:
Można część mięsa zmielić na sitku 4 lub 8mm w celu poprawy wizualnej przekroju rolady.
Tu na pierwszym planie (zdjęcie kiepskie - telefon) .Skóra nawet przy cienkim krojeniu, trzyma się dobrze.
Rolada z udźca indyka wg. Gonza
- Gonzo
- Posty: 683
- Rejestracja: 05 lis 2016, 8:48
- Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie
Rolada z udźca indyka wg. Gonza
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Kruszynka
- Posty: 197
- Rejestracja: 06 lis 2016, 16:05
- Lokalizacja: Wejherowo
Re: Rolada z udźca indyka wg. Gonza
Może ta fotka będzie lepsza. Wykonana przez Gonza na kursie "dziczyzny" u kolegi Bagno.Rolada smakowała,wygląd nie budził zastrzeżeń .Przy najbliższej okazji spróbuję zrobić.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"Zawsze piję kulturalnie
a czasem z umiarem"
Jakub Wędrowycz
Pozdrawiam serdecznie
a czasem z umiarem"
Jakub Wędrowycz
Pozdrawiam serdecznie
- Maad
- Posty: 1155
- Rejestracja: 07 lis 2016, 19:14
Re: Rolada z udźca indyka wg. Gonza
Dodajesz jakiegoś tłuszczu, czy samo chude?
pozdrawiam
Maad
.... a poza tym sądzę, że Unia Europejska musi być zniszczona
Zapraszam na bigbit.waw.pl
Maad
.... a poza tym sądzę, że Unia Europejska musi być zniszczona
Zapraszam na bigbit.waw.pl
- Gonzo
- Posty: 683
- Rejestracja: 05 lis 2016, 8:48
- Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie
Re: Rolada z udźca indyka wg. Gonza
Maad pisze:Dodajesz jakiegoś tłuszczu, czy samo chude?
Sam udziec był dawany. Tam pod skórą trochę tłuszczu jest ale niewiele. Następnym razem może pomieszam z innymi rodzajami mięs. Ale nie za dużo bo i tak farszu trochę zostaje po owinieciu skórą. Chyba, że resztę w barierowe albo do szynkowara.