Strona 1 z 1

Salceson pałucki

: 22 lis 2016, 22:41
autor: lesniak
Salceson
Składniki:
1 Głowa wieprzowa,
Kawałek słoniny
1 ozorek,
1 nerka,
1 serce,
1 golonka przednia,
1 płuco,
1kg okrawków mięsa lub kości z rozbioru.
Sól, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz.
1/2 l krwi
1 łyżka cukru
Woda tyle aby przykryło wszystkie mięso.
Wykonanie :
Wodę wlewamy do garnka solimy, dodajemy cukier, wkładamy wszystkie mięsa i głowę dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Wywar zostawiamy, aby w razie potrzeby dodać do farszu. Gotujemy do miękkości. Wyjmujemy po kolei jak mięso będzie miękkie.
Płuco, połowę skór, połowę mięsa, mielimy przez maszynkę o drobnych oczkach. Pozostałe mięsa, skóry i słoninę kroimy w kostkę a uszy w paski.
Wszystko wkładamy do miski dodajemy przyprawy , krew i wyrabiamy na jednolitą masę. Gdy masa będzie zbyt sucha dodajemy wywaru.
Farsz powinien być lekko pikantny z wyczuwalnym dobrze majerankiem.
Farszem nadziewamy jelita wieprzowe grube lub żołądki, zawiązujemy i parzymy w wodzie ok 1 h.
Po wyjęciu wykładamy na stół do wychłodzenia i przyciskamy deską . Jeśli miał być przechowywany dłużej był po parzeniu wędzony.

Re: Salceson pałucki

: 23 lis 2016, 12:39
autor: Gonzo
W takiej kiszce salcesonu jeszcze nie widziałem ale wygląda ciekawie :)

Re: Salceson pałucki

: 23 lis 2016, 14:45
autor: Kruszynka
Gonzo pisze:W takiej kiszce salcesonu jeszcze nie widziałem ale wygląda ciekawie :)


U nas często spotykany,ale w wersji "białej" :D

Re: Salceson pałucki

: 23 lis 2016, 15:12
autor: Henio
Też tak robię ale ja przy okazji odzielam część farszu dodaję surową zmieloną cebulę i zmieloną surową wątrobę i przy okazji mam jeszcze salceson brunszwicki .

Re: Salceson pałucki

: 23 lis 2016, 16:06
autor: Grzegorz Z.
bardzo fajny wyrób.

Re: Salceson pałucki

: 10 maja 2017, 17:39
autor: kociołek
Witam i o małą informację zapytam :) Czy taki salceson można zrobić bez użycia krwi, biały salceson ?

Re: Salceson pałucki

: 11 maja 2017, 18:55
autor: lesniak
Pewnie, że tak :D Tu masz podobny bez krwi ;)
viewtopic.php?f=68&t=599