Salceson pałucki
: 22 lis 2016, 22:41
Salceson
Składniki:
1 Głowa wieprzowa,
Kawałek słoniny
1 ozorek,
1 nerka,
1 serce,
1 golonka przednia,
1 płuco,
1kg okrawków mięsa lub kości z rozbioru.
Sól, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz.
1/2 l krwi
1 łyżka cukru
Woda tyle aby przykryło wszystkie mięso.
Wykonanie :
Wodę wlewamy do garnka solimy, dodajemy cukier, wkładamy wszystkie mięsa i głowę dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Wywar zostawiamy, aby w razie potrzeby dodać do farszu. Gotujemy do miękkości. Wyjmujemy po kolei jak mięso będzie miękkie.
Płuco, połowę skór, połowę mięsa, mielimy przez maszynkę o drobnych oczkach. Pozostałe mięsa, skóry i słoninę kroimy w kostkę a uszy w paski.
Wszystko wkładamy do miski dodajemy przyprawy , krew i wyrabiamy na jednolitą masę. Gdy masa będzie zbyt sucha dodajemy wywaru.
Farsz powinien być lekko pikantny z wyczuwalnym dobrze majerankiem.
Farszem nadziewamy jelita wieprzowe grube lub żołądki, zawiązujemy i parzymy w wodzie ok 1 h.
Po wyjęciu wykładamy na stół do wychłodzenia i przyciskamy deską . Jeśli miał być przechowywany dłużej był po parzeniu wędzony.
Składniki:
1 Głowa wieprzowa,
Kawałek słoniny
1 ozorek,
1 nerka,
1 serce,
1 golonka przednia,
1 płuco,
1kg okrawków mięsa lub kości z rozbioru.
Sól, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz.
1/2 l krwi
1 łyżka cukru
Woda tyle aby przykryło wszystkie mięso.
Wykonanie :
Wodę wlewamy do garnka solimy, dodajemy cukier, wkładamy wszystkie mięsa i głowę dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Wywar zostawiamy, aby w razie potrzeby dodać do farszu. Gotujemy do miękkości. Wyjmujemy po kolei jak mięso będzie miękkie.
Płuco, połowę skór, połowę mięsa, mielimy przez maszynkę o drobnych oczkach. Pozostałe mięsa, skóry i słoninę kroimy w kostkę a uszy w paski.
Wszystko wkładamy do miski dodajemy przyprawy , krew i wyrabiamy na jednolitą masę. Gdy masa będzie zbyt sucha dodajemy wywaru.
Farsz powinien być lekko pikantny z wyczuwalnym dobrze majerankiem.
Farszem nadziewamy jelita wieprzowe grube lub żołądki, zawiązujemy i parzymy w wodzie ok 1 h.
Po wyjęciu wykładamy na stół do wychłodzenia i przyciskamy deską . Jeśli miał być przechowywany dłużej był po parzeniu wędzony.