Królik w warzywach.
: 23 lis 2016, 14:42
Składniki;
Comber z królika
Masło klarowane
Warzywa: marchewka
seler
pietruszka
brukselka
papryka czerwona
papryczka chili
cebula
biała część pora
pomidorki
dwa ząbki czosnku
1/2 szklanki białego wina
gałązka rozmarynu
kilka gałązek świeżego majeranku
sól,pieprz,liść laurowy,ziele angielskie.
Comber obsmażamy na złoto na maśle klarowanym.Warzywa kroimy w słupki,część marchewki w talarki,cebulę w piórka,por w krążki,czosnek miażdżymy lub drobno siekamy.
Obsmażony comber wyjmujemy,wsypujemy cebulkę,por i chili.Obsmażamy do ze złocenia cebuli,dodajemy czosnek.Chwilę podsmażamy,dodajemy pozostałe warzywa oprócz pomidorków i brukselki.Dusimy chwilę razem.
Dodajemy comber,liść laurowy,ziele angielskie,gałązkę rozmarynu,majeranek,solimy,pieprzymy.Wlewamy wino,przykrywamy pokrywką i dusimy do miękkości mięsa.Pod koniec duszenia dodajemy oczyszczoną brukselkę i pomidorki.
Sos możemy podprawić śmietaną lub "wkręcić" kawałek zmrożonego masła
Zestaw warzyw przykładowy,można śmiało zmieniać a brukselki /nie wszyscy lubią/ nie dodawać
Comber z królika
Masło klarowane
Warzywa: marchewka
seler
pietruszka
brukselka
papryka czerwona
papryczka chili
cebula
biała część pora
pomidorki
dwa ząbki czosnku
1/2 szklanki białego wina
gałązka rozmarynu
kilka gałązek świeżego majeranku
sól,pieprz,liść laurowy,ziele angielskie.
Comber obsmażamy na złoto na maśle klarowanym.Warzywa kroimy w słupki,część marchewki w talarki,cebulę w piórka,por w krążki,czosnek miażdżymy lub drobno siekamy.
Obsmażony comber wyjmujemy,wsypujemy cebulkę,por i chili.Obsmażamy do ze złocenia cebuli,dodajemy czosnek.Chwilę podsmażamy,dodajemy pozostałe warzywa oprócz pomidorków i brukselki.Dusimy chwilę razem.
Dodajemy comber,liść laurowy,ziele angielskie,gałązkę rozmarynu,majeranek,solimy,pieprzymy.Wlewamy wino,przykrywamy pokrywką i dusimy do miękkości mięsa.Pod koniec duszenia dodajemy oczyszczoną brukselkę i pomidorki.
Sos możemy podprawić śmietaną lub "wkręcić" kawałek zmrożonego masła
Zestaw warzyw przykładowy,można śmiało zmieniać a brukselki /nie wszyscy lubią/ nie dodawać