Strona 1 z 1

Przekładaniec z łopatki i karkówki

: 24 lis 2016, 13:02
autor: Grzegorz Z.
Składniki:
Karkówka - 50% objętości szynkowara
Łopatka - 50 % objętości szynkowara
Pieprz czarny grubo mielony - 3g/1kg
Oregano - 2g / 1 kg
Majeranek - 0,5 g / 1 kg
Czosnek - jedna średnia główka
Peklosól - 18 g / 1 kg

Przygotowanie:
Karkówkę i łopatkę kroimy na plastry o grubości około 2 cm. Tłuczemy delikatnie tłuczkiem do mięsa. Peklujemy osobno dodając 18 g peklosoli na 1 kg mięsa. Dokładnie wyrabiamy mięso, aby było kleiste. Odstawiamy do lodówki na 24h. Po tym czasie dodajemy przyprawy, czosnek przeciskamy przez praskę i dokładnie wyrabiamy. Odstawiamy do lodówki na 24h. Po tym czasie układamy w prasce na przemian karkówkę i łopatkę. Mocno dociskamy śrubami i wstawiamy do lodówki na kolejne 24h. Po upływie tego czasu parzymy w temperaturze 70-75 stopni do uzyskania w środku mięsa temperatury 68st. Schładzamy praskę w zimnej wodzie. Odstawiamy na kolejne 12h do lodówki.


IMG_4473.JPG
IMG_4475.JPG
IMG_4482.JPG