Strona 1 z 1

Kiełbasa biała surowa

: 25 lis 2016, 11:09
autor: Gonzo
Receptura z lat 50 XX.

biała.jpg

Składniki:

- wieprzowina kl. I 1kg

- wieprzowiny kl. II (tłusta) 3,5kg

- wołowina kl. I lub II 0,5kg

- pieprz naturalny 1,5g/kg

- czosnek 1 główka

- majeranek 2-3g/kg

- sól kamienna lub morska 20-22g/kg

- jelita wieprzowe

Sposób wykonania:

Mięso po klasyfikacji rozdrobnić: kl.I na sitku 12mm, kl. II na sitku 8mm, wołowinę na sitku 2-3mm. Wszystkie rodzaje mięsa wymieszać dokładnie, dodać sól i przyprawy oraz do 5% zimnej wody. Napełnić jelita odkręcając w parki. Parzyć i konsumować lub zamrozić surowe i parzyć po odmrożeniu przed spożyciem.

Udostępniono z: http://wyrobydomowe.blox.pl/2016/09/Kie ... urowa.html"