METKA WIEPRZOWA
: 25 lis 2016, 11:28
Metka wieprzowa.
Składniki:
- mięso wieprzowe IIkl. tłuste (np boczek),
- mięso wieprzowe kl. III (błony, golonka, itp.),
- peklosól 20g/kg,
- cukier 2g/kg,
- pieprz naturalny 1,5g/kg,
- papryka słodka 1g/kg,
- osłonki białkowe lub celofanowe takie w których można potem wędzić,
Mięso kroimy w kostkę i każde peklujemy 24h. Następnie mielimy na sitku 3mm.
Mięso kl. III kutrujemy lub mielemy na sitku 3mm 3 razy. Mieszamy razem dokładnie i dodajemy pozostałe składniki.
Wymieszaną masą napełniamy ściśle osłonki. Osadzamy ok 1-2 dni w temp. lodówkowej czyli ok 6 stopni.
Wędzimy zimnym dymem przez 2 dni po ok. 6-8h.
Gotowe.
Smacznego
Udostępniono z: http://wyrobydomowe.blox.pl/2011/12/Met ... rzowa.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Składniki:
- mięso wieprzowe IIkl. tłuste (np boczek),
- mięso wieprzowe kl. III (błony, golonka, itp.),
- peklosól 20g/kg,
- cukier 2g/kg,
- pieprz naturalny 1,5g/kg,
- papryka słodka 1g/kg,
- osłonki białkowe lub celofanowe takie w których można potem wędzić,
Mięso kroimy w kostkę i każde peklujemy 24h. Następnie mielimy na sitku 3mm.
Mięso kl. III kutrujemy lub mielemy na sitku 3mm 3 razy. Mieszamy razem dokładnie i dodajemy pozostałe składniki.
Wymieszaną masą napełniamy ściśle osłonki. Osadzamy ok 1-2 dni w temp. lodówkowej czyli ok 6 stopni.
Wędzimy zimnym dymem przez 2 dni po ok. 6-8h.
Gotowe.
Smacznego
Udostępniono z: http://wyrobydomowe.blox.pl/2011/12/Met ... rzowa.html" onclick="window.open(this.href);return false;