Majonez domowy w 3 min.
: 25 lis 2016, 12:04
Majonez domowy w 3 min
Smaczny i 100% naturalny domowy majonez, bez zbędnej chemii
Składniki:
Ważne! Wszystkie składniki, aby dobrze się połączyły i nastąpiła prawidłowa ich emulgacja powinny mieć jednakową temperaturę, najlepiej pokojową.
- olej rzepakowy lub słonecznikowy tłoczony na zimno 0,25l oleju
- musztarda 1 łyżka
- jajka 2 szt.
- sok z połowy cytryny
- sól szczypta
- cukier szczypta
- pieprz szczypta
Sposób wykonania:
Do wąskiego słoika lub naczynia o szerokości końcówki blendera wbijamy dwa całe jajka, które najpierw sparzamy gorącą wodą. Wlewamy olej i dodajemy wszystkie składniki z wyjątkiem soku z cytryny. Wkładamy blender i najpierw miksujemy zawartość przy dnie naczynia, a po jej emulgacji podnosimy powoli blender do samej góry i emulgujemy całą zawartość słoik. Na koniec dodajemy sok z cytryny. Całość miksujemy blenderem i gotowe.
Majonez znacznie odbiega od sklepowego kolorem oraz smakiem, ale jest o niebo lepszy i zdrowszy.
Ze względu na brak chemicznych dodatków i wyłącznie naturalne składniki nasz domowy majonez ma krótszy termin przydatności do spożycia. Czas przechowywania w lodówce ok. 7-10 dni.
Smacznego
Udostepniono z :http://wyrobydomowe.blox.pl/2016/08/Majonez-domowy-w-3-min.html
Smaczny i 100% naturalny domowy majonez, bez zbędnej chemii
Składniki:
Ważne! Wszystkie składniki, aby dobrze się połączyły i nastąpiła prawidłowa ich emulgacja powinny mieć jednakową temperaturę, najlepiej pokojową.
- olej rzepakowy lub słonecznikowy tłoczony na zimno 0,25l oleju
- musztarda 1 łyżka
- jajka 2 szt.
- sok z połowy cytryny
- sól szczypta
- cukier szczypta
- pieprz szczypta
Sposób wykonania:
Do wąskiego słoika lub naczynia o szerokości końcówki blendera wbijamy dwa całe jajka, które najpierw sparzamy gorącą wodą. Wlewamy olej i dodajemy wszystkie składniki z wyjątkiem soku z cytryny. Wkładamy blender i najpierw miksujemy zawartość przy dnie naczynia, a po jej emulgacji podnosimy powoli blender do samej góry i emulgujemy całą zawartość słoik. Na koniec dodajemy sok z cytryny. Całość miksujemy blenderem i gotowe.
Majonez znacznie odbiega od sklepowego kolorem oraz smakiem, ale jest o niebo lepszy i zdrowszy.
Ze względu na brak chemicznych dodatków i wyłącznie naturalne składniki nasz domowy majonez ma krótszy termin przydatności do spożycia. Czas przechowywania w lodówce ok. 7-10 dni.
Smacznego
Udostepniono z :http://wyrobydomowe.blox.pl/2016/08/Majonez-domowy-w-3-min.html