Tort kanapkowy smörgåstårta
: 26 lis 2016, 20:41
Taki tort możemy zajadać na kolację, śniadania kiedy tylko mamy ochotę... a najlepsze wrażenie zrobi na jakiejś imprezie
Składniki to już nasza dowolna fantazja możemy użyć prawie wszystkiego. W mojej wersji potrzebujemy:
- 2 chleby tostowe
- słoik majonezu
- opakowanie 200 ml śmietanki 30%
- 3-4 opakowania białego serka
- kilka łyżeczek chrzanu
- 8 jajek
- 100 g dowolnej szynki
- małe opakowanie pasztetu
- 200 g sera żółtego
- kilka ogórków konserwowych
- 100 g łososia lub tzw. brzuszków
- ogórek, pęczek koperku, kilka plasterków sera, kawałki łososia i kabanosa, 3-4 rzodkiewki (to wszystko do dekoracji)
Ścinamy skórkę z chleba i układamy pierwszą warstwę (pasztet, 3 łyżki śmietanki, pieprz, posiekane konserwowe ogórki)
Drugą warstwę smarujemy majonezem i układamy szynkę (u mnie łososiowa) i całość smarujemy pastą z 2 serków, łososia, pieprzu
i układamy paski ogórka
Trzecia warstwa to posiekane jajka, 4-5 łyżek majonezu, starty ser żółty (pieprz do smaku, warto dodać też szczypiorek)
Ostatnia warstwa to chleb który smarujemy pastą z 2 serków, 2-3 łyżek majonezu i chrzanu do smaku, odstawiamy na jakiś czas do lodówki dekorujemy torcik
Smacznego!
Składniki to już nasza dowolna fantazja możemy użyć prawie wszystkiego. W mojej wersji potrzebujemy:
- 2 chleby tostowe
- słoik majonezu
- opakowanie 200 ml śmietanki 30%
- 3-4 opakowania białego serka
- kilka łyżeczek chrzanu
- 8 jajek
- 100 g dowolnej szynki
- małe opakowanie pasztetu
- 200 g sera żółtego
- kilka ogórków konserwowych
- 100 g łososia lub tzw. brzuszków
- ogórek, pęczek koperku, kilka plasterków sera, kawałki łososia i kabanosa, 3-4 rzodkiewki (to wszystko do dekoracji)
Ścinamy skórkę z chleba i układamy pierwszą warstwę (pasztet, 3 łyżki śmietanki, pieprz, posiekane konserwowe ogórki)
Drugą warstwę smarujemy majonezem i układamy szynkę (u mnie łososiowa) i całość smarujemy pastą z 2 serków, łososia, pieprzu
i układamy paski ogórka
Trzecia warstwa to posiekane jajka, 4-5 łyżek majonezu, starty ser żółty (pieprz do smaku, warto dodać też szczypiorek)
Ostatnia warstwa to chleb który smarujemy pastą z 2 serków, 2-3 łyżek majonezu i chrzanu do smaku, odstawiamy na jakiś czas do lodówki dekorujemy torcik
Smacznego!