Tuszki śledzia w zalewie octowej
: 26 lis 2016, 21:44
Przepis prosty, stosuję go od lat, niby nic specjalnego ale ja parę razy w roku marynuję tak śledzie.
Tuszki śledzia świeże 1kg
Zalewa:
Szklanka octu 10% na 3 szklanki wody (mocna)
Cukier 25g
Sól 20g
Ziele angielskie, liść laurowy, gorczyca,pieprz ziarnisty, marchew w plastrach, suszona lub świeża papryczka chilli.
Zalewę gotujemy, studzimy.
Cebulę w piórka kroimy wykladamy pojemnik pierwszą warstwą
Przekładamy tuszkami śledzia
I kolejna warstwa cebuli i tuszek.
Zalewamy wystudzoną zalewą, wkładamy do lodówki i czekamy dni pięć minimum.
Tuszki śledzia świeże 1kg
Zalewa:
Szklanka octu 10% na 3 szklanki wody (mocna)
Cukier 25g
Sól 20g
Ziele angielskie, liść laurowy, gorczyca,pieprz ziarnisty, marchew w plastrach, suszona lub świeża papryczka chilli.
Zalewę gotujemy, studzimy.
Cebulę w piórka kroimy wykladamy pojemnik pierwszą warstwą
Przekładamy tuszkami śledzia
I kolejna warstwa cebuli i tuszek.
Zalewamy wystudzoną zalewą, wkładamy do lodówki i czekamy dni pięć minimum.