Pasztetowa domowa
: 27 lis 2016, 6:39
1,3 podgardla
500 gr boczku
300 gr wątróbki drobiowej
300 gr wątróbki wieprzowej
200 gr słoniny
2/3 szklanki kaszki mannej
8 gr czarnego pieprzu
4 gr zmielonego ziela angielskiego
10 gr majeranku
3 duże cebule podsmażone na małej ilości oleju
17/18 gr soli na 1kg mięsa
4 ząbki czosnku
Podgardle i boczek kroimy w kostkę zalewamy wodą, dodajemy kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu, 4 listki laurowe jarzyny i parzymy w 80 stopniach około 120 min.
Wątróbkę parzymy. Mięso odcedzamy (odlewamy 1 litr wywaru) i studzimy. Wywar mieszamy wraz z kaszką manną na małym ogniu około 15min. Cebulę podsmażamy na małej ilości oleju.
Na najmniejszym sitku ( 3mm) mielimy trzy razy podgardle, boczek, słoninę, wątrobę i cebulę ( wszystko do jednej miski) a następnie dodajemy kaszkę i przyprawy. Całość mieszamy.
Następnie napełniamy jelita i parzymy około 50 min. w temperaturze ok.80 stopni.
Życzę smacznego!
500 gr boczku
300 gr wątróbki drobiowej
300 gr wątróbki wieprzowej
200 gr słoniny
2/3 szklanki kaszki mannej
8 gr czarnego pieprzu
4 gr zmielonego ziela angielskiego
10 gr majeranku
3 duże cebule podsmażone na małej ilości oleju
17/18 gr soli na 1kg mięsa
4 ząbki czosnku
Podgardle i boczek kroimy w kostkę zalewamy wodą, dodajemy kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu, 4 listki laurowe jarzyny i parzymy w 80 stopniach około 120 min.
Wątróbkę parzymy. Mięso odcedzamy (odlewamy 1 litr wywaru) i studzimy. Wywar mieszamy wraz z kaszką manną na małym ogniu około 15min. Cebulę podsmażamy na małej ilości oleju.
Na najmniejszym sitku ( 3mm) mielimy trzy razy podgardle, boczek, słoninę, wątrobę i cebulę ( wszystko do jednej miski) a następnie dodajemy kaszkę i przyprawy. Całość mieszamy.
Następnie napełniamy jelita i parzymy około 50 min. w temperaturze ok.80 stopni.
Życzę smacznego!