Kiełbasa małopolsko-podlaska J&W
- Jacekw21
- Posty: 41
- Rejestracja: 22 lis 2016, 21:46
Kiełbasa małopolsko-podlaska J&W
SUROWIEC
-5 kg łopatki krojona jak leci 1,5-2,5 cm
-4 kg boczku mielona sitko 10 mm
PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE
-peklo sól lub sól lub po połowie peklo z solą 17 g/kg
-pieprz czarny mielony 3 g/kg do całości 27 g
-czosnek 100 g do całości zgnieciony przez praskę dobrej jakości najlepiej polski
-gorczyca ziarno 40 g do całości
-woda tyle aby mięso nabrało dobrej kleistości u nas wyszło 1/2 litra
-jelita wieprzowe 10 m.
WYKONANIE
Mięso peklujemy
Osobno łopatkę osobno boczek .Łopatka pokrojona jak leci na 1,5-2,5 cm,boczek w kostkę 3 cm.Do łopatki dajemy 250 mil wody (szklanka )dokładnie mieszamy
Czas peklowania 48 godz.co 12 godz.mieszamy
Po 48 godz boczek mielimy na sitku 10 mm
Łączymy łopatkę z boczkiem i dokładnie mieszamy dajemy 250 mil wody,pieprz ,gorczycę i czosnek.Wyrabiamy do kleistości.Odstawiamy do lodówki na 24 godz.Po tym czasie napełniamy jelita i wieszamy na kijkach .Odwieszamy kiełbasę na kołki w temperaturze pokojowej na kilka godz.Następnie osuszamy w wędzarni bez dymu .Później wędzimy do koloru jaki nas zadawała w temp .50-60 stopni i podpiekamy w wędzarni temp.80-90 stopni do uzyskania 68-70 stopni w środku kiełbasy.Kije z kiełbasą odkładamy do ostygnięcia następnie chowamy do lodówki.Lub kto woli może kiełbaskę powiesić w przewiewnym miejscu aby wyschła na kilka dni.Zaznaczam,że kiełbasa podsuszana będzie bardziej wyrazista w smaku sól,pieprz i czosnek będziemy czuć bardziej niż w takiej prosto z wędzarni.
SMACZNEGO
http://smakijackaw.blogspot.com/search/ ... 20wędzarni
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Ela K.
- Posty: 347
- Rejestracja: 06 lis 2016, 16:37
- Lokalizacja: Ostróda
Re: Kiełbasa małopolsko-podlaska J&W
To jest bardzo dobra kiełbasa , robiliśmy , polecamy
[align=center]"Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu" Antoine de Saint-Exupéry – Mały Książę[/align]
- Jacekw21
- Posty: 41
- Rejestracja: 22 lis 2016, 21:46
Re: Kiełbasa małopolsko-podlaska J&W
Cieszę się Elu że wam smakowała
- Grzegorz Z.
- Posty: 289
- Rejestracja: 06 lis 2016, 11:22
- Lokalizacja: Namysłów
Re: Kiełbasa małopolsko-podlaska J&W
Również testowałem. Przepyszna. A jak podeschnie, to bajka:-)
- Jacekw21
- Posty: 41
- Rejestracja: 22 lis 2016, 21:46
Re: Kiełbasa małopolsko-podlaska J&W
To prawda Grzesiu.I podsuszaną polecam robić w jelitach 32+
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Major07
- Posty: 5
- Rejestracja: 14 gru 2016, 18:20
Re: Kiełbasa małopolsko-podlaska J&W
czym może skutkować zmniejszenie ilości boczku w tej kiełbasie?
- Roger
- Posty: 201
- Rejestracja: 11 lis 2016, 22:53
- Lokalizacja: W-wa & Lubuskie
Re: Kiełbasa małopolsko-podlaska J&W
Zależy jakiego boczku i co idzie zamiast generalnie boczek i podgardle to w kiełbasie źródło smaku i tłuszczu a chuda kiełbasa to niedobra kiełbasa
Generalnie w tego typu przepisach bez klasyfikacji mięsa, czyli łopatka+boczek, karkówka+boczek czy szynka+boczek boczek powinien być tłusty i stanowić minimum 30% wsadu - to oczywiście duże uogólnienie i praktycznie nigdy kiełbasa robiona w ten sposób nie będzie powtarzalna
Generalnie w tego typu przepisach bez klasyfikacji mięsa, czyli łopatka+boczek, karkówka+boczek czy szynka+boczek boczek powinien być tłusty i stanowić minimum 30% wsadu - to oczywiście duże uogólnienie i praktycznie nigdy kiełbasa robiona w ten sposób nie będzie powtarzalna
Robert
601 353 601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
601 353 601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
- Major07
- Posty: 5
- Rejestracja: 14 gru 2016, 18:20
Re: Kiełbasa małopolsko-podlaska J&W
Boczek dosyć chudy.mam tak 6 kg łopatki do 3 boczku i zastanawiam sie czy dodac czegos tłustego jeszcze. Chodzi mi o kleistosc,aby bylła odpowiednia,a tłuszcz nic w tym temacie nie pomoże
- Roger
- Posty: 201
- Rejestracja: 11 lis 2016, 22:53
- Lokalizacja: W-wa & Lubuskie
Re: Kiełbasa małopolsko-podlaska J&W
Łopatka jest kleistym mięsem więc kiełbasa i tak będzie raczej zwarta
Jak masz chęć to powykrawaj błony z łopatki i to przepuść dwa razy.
Jak masz chęć to powykrawaj błony z łopatki i to przepuść dwa razy.
Robert
601 353 601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
601 353 601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
- Major07
- Posty: 5
- Rejestracja: 14 gru 2016, 18:20
Re: Kiełbasa małopolsko-podlaska J&W
zrobię według przepisu,zobaczymy