Strona 1 z 1

Kiełbasa Żywiecka

: 27 lis 2016, 14:58
autor: ArturDor
Kiełbasa Żywiecka parzona podsuszana 5 kg

1. Wieprzowina kl. I peklowana - 2 kg / szarpak
2. Wieprzowina kl. II peklowana - 2 kg / siatka 10mm
3. Wołowina pręga peklowana - 1 kg / siatka 2mm

Przyprawy:
Peklowana każda klasa osobno 18 g/kg,
Cukier 2 g /kg
Pieprz czarny 3 g /kg
Czosnek 4 g /kg

Nadziewane ściśle i sznurem mocno dokręcone by było jak najściślej.

- osadzanie całą noc i pół dnia w piwnicy w temp. około 6 *C
- osuszanie w wędzarni bez dymu temp do 60 st.
- wędzenie w temp. 45-70 st.C do uzyskania koloru w czasie ok 2 godz - dokładnie czasu nie mierzyłem miałem inną prace w ogrodzie :)
- parzenie w temp. 75 st.C ok 15 min -można podpiekać w temp. około 90*C - do uzyskanie w środku batonu 68*C ale moja LP zażądała by były parzone bo inaczej nie zje
Ociekały na kijach i poszły do piwnicy na tydzień.

Robiłem w tym samym czasie co kabanosy.

Re: Kiełbasa Żywiecka

: 27 lis 2016, 15:20
autor: arkawroc
Wrzuć potem przekrój zanim (zeżresz oczywiście :lol: :lol: :lol: )

Re: Kiełbasa Żywiecka

: 27 lis 2016, 15:30
autor: ArturDor
Za tydzień jak powisi i się odpowiednio podsuszy :)

Re: Kiełbasa Żywiecka

: 27 lis 2016, 17:12
autor: Sivon
ArturoDoro parzona też będzie pyszna a żony słuchać trzeba, czasami :)

Re: Kiełbasa Żywiecka

: 26 sty 2017, 11:59
autor: Piotruś pan
No zeżarł był i zdjęcia nie zrobił :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: