Kiełbasa grillowa surowa z serem
: 27 lis 2016, 15:26
Surowa
Zgrila
Parzona
Pieczona w niskiej temp.
Surowiec
-karkówka 3 kg (mielimy na szarpaku)
-boczek chudy 1,5 kg (mielimy sitko fi 10- 8 mm)
-boczek tłusty 1 kg (mielimy sitko fi 6 mm)
-podgardle 1,5 kg (mielimy sitki fi 8 mm)
-ser żółty wędzony 1 kg (ścieramy na grubych oczkach tarki)
-jelita wieprzowe 10 m.
Przyprawy
Podane są w gramach do całości surowca
-sól nie jodowana 89 g
-sól wędzarnicza (wędzona) 30 g
-czosnek świeży dobrej jakości wyciśnięty przez praskę 60 g
-ziele angielskie mielone 7 g
-gałka muszkatołowa 7 g
-pieprz czarny mielony 14 g
-woda 150-200 mil.
Wykonanie
Kupione mięso myjemy pod bieżącą wodą osuszamy i mielimy.Następnie łączymy ze sobą karkówkę i chudy boczek.Do karkówki i chudego boczku dodajemy wszystkie przyprawy i 100 mil wody i dokładnie wyrabiamy.Dalej dodajemy tłusty boczek i podgardle i ponownie bardzo dokładnie wyrabiamy.
Wkładamy do lodówki na 24-48 godz mieszając co 12 godz.Po tym czasie dodajemy stopniowo ser i 50-100 mil wody i dokładnie mieszamy aby ser był w miarę równo rozłożony przez całej masie mięsnej.
Napełniamy ściśle jelita wieprzowe i odkręcamy kiełbaski na odcinki około 12-15 cm.
Taka kiełbaska doskonale nadaje się do parzenia i jedzenia na gorąco,na zimno krojona do kanapek i równie smacznie smakuje z grilla.Polecam
SMACZNEGO.
Ps.
Są pytania czy można taką kiełbasę wędzić owszem można ale do wędzenia nie dajemy już soli wędzonej na to miejsce trzeba dać sól zwykłą lub peklo sól proponuje 17 g /kg miésa chyba że ktoś lubi bardziej słone to może dać więcej ale trzeba mieć na uwadze że ser też jest troszkę słony i ser już też nie dajemy wędzony .
http://smakijackaw.blogspot.com/2016/06 ... html#links
Zgrila
Parzona
Pieczona w niskiej temp.
Surowiec
-karkówka 3 kg (mielimy na szarpaku)
-boczek chudy 1,5 kg (mielimy sitko fi 10- 8 mm)
-boczek tłusty 1 kg (mielimy sitko fi 6 mm)
-podgardle 1,5 kg (mielimy sitki fi 8 mm)
-ser żółty wędzony 1 kg (ścieramy na grubych oczkach tarki)
-jelita wieprzowe 10 m.
Przyprawy
Podane są w gramach do całości surowca
-sól nie jodowana 89 g
-sól wędzarnicza (wędzona) 30 g
-czosnek świeży dobrej jakości wyciśnięty przez praskę 60 g
-ziele angielskie mielone 7 g
-gałka muszkatołowa 7 g
-pieprz czarny mielony 14 g
-woda 150-200 mil.
Wykonanie
Kupione mięso myjemy pod bieżącą wodą osuszamy i mielimy.Następnie łączymy ze sobą karkówkę i chudy boczek.Do karkówki i chudego boczku dodajemy wszystkie przyprawy i 100 mil wody i dokładnie wyrabiamy.Dalej dodajemy tłusty boczek i podgardle i ponownie bardzo dokładnie wyrabiamy.
Wkładamy do lodówki na 24-48 godz mieszając co 12 godz.Po tym czasie dodajemy stopniowo ser i 50-100 mil wody i dokładnie mieszamy aby ser był w miarę równo rozłożony przez całej masie mięsnej.
Napełniamy ściśle jelita wieprzowe i odkręcamy kiełbaski na odcinki około 12-15 cm.
Taka kiełbaska doskonale nadaje się do parzenia i jedzenia na gorąco,na zimno krojona do kanapek i równie smacznie smakuje z grilla.Polecam
SMACZNEGO.
Ps.
Są pytania czy można taką kiełbasę wędzić owszem można ale do wędzenia nie dajemy już soli wędzonej na to miejsce trzeba dać sól zwykłą lub peklo sól proponuje 17 g /kg miésa chyba że ktoś lubi bardziej słone to może dać więcej ale trzeba mieć na uwadze że ser też jest troszkę słony i ser już też nie dajemy wędzony .
http://smakijackaw.blogspot.com/2016/06 ... html#links