Nalewka plebana
: 27 lis 2016, 16:29
Nalewka plebana
Składniki:
15 cytryn - sok+miąższ+pestki
1,5 l Tokaj Furmint
1,5 l miodu
2,25 l spirytusu 95%
0,87 l wody
15 ziaren kardamonu
Do słoja wlałam wyciśnięty sok z cytryn razem z pestkami i miąższem . W letniej wodzie rozpuściłam miód, ponieważ miałam go w konsystencji stałej i dodałam do słoja . Dolałam tokaj i spirytus. Ziarenka kardamonu wyjęłam z zielonych łusek (15 szt biorę tych całych, zielonych-niektórzy twierdzą, że za dużo ale nam tak smakuje;) ).
Odstawić na 1-2 m-ce . Po tym czasie nalewkę zlać i teoretycznie powinno się zapomnieć o niej na jakieś 4-6 m-cy , ale się nie da
S M A C Z N E G O ! ! !
Składniki:
15 cytryn - sok+miąższ+pestki
1,5 l Tokaj Furmint
1,5 l miodu
2,25 l spirytusu 95%
0,87 l wody
15 ziaren kardamonu
Do słoja wlałam wyciśnięty sok z cytryn razem z pestkami i miąższem . W letniej wodzie rozpuściłam miód, ponieważ miałam go w konsystencji stałej i dodałam do słoja . Dolałam tokaj i spirytus. Ziarenka kardamonu wyjęłam z zielonych łusek (15 szt biorę tych całych, zielonych-niektórzy twierdzą, że za dużo ale nam tak smakuje;) ).
Odstawić na 1-2 m-ce . Po tym czasie nalewkę zlać i teoretycznie powinno się zapomnieć o niej na jakieś 4-6 m-cy , ale się nie da
S M A C Z N E G O ! ! !