Sposob na czosnek Sla100
: 27 lis 2016, 18:44
Witam wszystkich bardzo sedecznie
Ok kilku ladnych lat uzywam wlasnego sposobu na przechowanie i uwiezienie wspanialych aromatow jak ze waznej przyprawy, warzywa, czy tez dodatku jakim jest Czosnek.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Czosnek_pospolity
Metoda moja polega na bardzo prostych czynnosciach i jest bardzo latwa, jedyne poswiecenie to obieranie czosnku, ale to oczywiscie zalezy od ilosci jaka sobie zaplanujemy zrobic. My czosnek w tej postaci uzywamy w domu do wielu wielu zeczy i od wielu wielu lat jest to nasz sposob.
Do czego uzywamy czosnku w formir naszej pasty....
• Nacieramy nim pieczenie wszelakiego rodzaju (Pamietamy zeby juz nie solic chyba ze malo slone)
• Dodajemy do miesa smazonego np spaghetti Bolognaise (Pamietamy zeby juz nie solic chyba ze malo slone)
• Dodajemy do masla otrzymujac maselko czosnkowe
• Maslem czosnkowym smarujemy grzanki i zapiekamy z serem
• Ja osobiscie uzywam do bialej kielbasy (Pamietamy zeby juz nie solic chyba ze malo slone)
• Uzywamy jako dodatek do zup np barszcz czerwony
• Uzywamy go w okresie grillowym do marynowania miesa
Zastosowan bedzie pewnie jest wiecej wiec licze na wasze pomysly eksperymenty i opinie
W tym roku wraz z zona (Fryzia) przygotowalismy 200 glowek z mysla o podarunkach na zlot w Rytych Blotach jezeli ktos z obdarowanych ma ochote wyrazic swoja opinie to bardzo serdecznie zapraszamy.
Ok do sedna sprawy
• Czosnek obieramy z lupinek a nastepnie poprostu mielimy go maszynka do mielenia miesa na drobnym sitku.
• Nastepnie laczymy go mieszajac z sola 150g na 1 Kg czosnku
• Masa sie troszke spieni i spulchni po tej czynnosci wiec dajemy mu odpoczac i opasc
• Przekladamy czosnek do sloiczkow i do lodowki
• Po kilku dniach czosnek zmnieni kolor na lekko bursztynowy to normalne on sie nie psuje
• Chinski czosnek zmieni kolor na jaskrawo zielony (chyba jest on radioaktywny)
Co do terminu uzycia to ja w domu mam jeszcze czosnek z zeszlego roku i dalej go uzywamy (ostatni sloiczek) wiec jezeli chodzi o termin uzycia to naprawde bardzo dlugo moze polezec jezeli nie bedzie szybciej zjedzony Ja osobiscie nie pasteryzowalem nie wiem co by sie stalo, ale tak w lodowce lezy naprawde bez zadnych problemow.
W przyszlym roku planuje zrobic mieszanki z ziolami prowansalskimi, platkami chilli, i jakies tam jeszcze warjacje .
Prosze sprobowac i zyczymy smacznego !!!!!!!!!!!!
Ok kilku ladnych lat uzywam wlasnego sposobu na przechowanie i uwiezienie wspanialych aromatow jak ze waznej przyprawy, warzywa, czy tez dodatku jakim jest Czosnek.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Czosnek_pospolity
Metoda moja polega na bardzo prostych czynnosciach i jest bardzo latwa, jedyne poswiecenie to obieranie czosnku, ale to oczywiscie zalezy od ilosci jaka sobie zaplanujemy zrobic. My czosnek w tej postaci uzywamy w domu do wielu wielu zeczy i od wielu wielu lat jest to nasz sposob.
Do czego uzywamy czosnku w formir naszej pasty....
• Nacieramy nim pieczenie wszelakiego rodzaju (Pamietamy zeby juz nie solic chyba ze malo slone)
• Dodajemy do miesa smazonego np spaghetti Bolognaise (Pamietamy zeby juz nie solic chyba ze malo slone)
• Dodajemy do masla otrzymujac maselko czosnkowe
• Maslem czosnkowym smarujemy grzanki i zapiekamy z serem
• Ja osobiscie uzywam do bialej kielbasy (Pamietamy zeby juz nie solic chyba ze malo slone)
• Uzywamy jako dodatek do zup np barszcz czerwony
• Uzywamy go w okresie grillowym do marynowania miesa
Zastosowan bedzie pewnie jest wiecej wiec licze na wasze pomysly eksperymenty i opinie
W tym roku wraz z zona (Fryzia) przygotowalismy 200 glowek z mysla o podarunkach na zlot w Rytych Blotach jezeli ktos z obdarowanych ma ochote wyrazic swoja opinie to bardzo serdecznie zapraszamy.
Ok do sedna sprawy
• Czosnek obieramy z lupinek a nastepnie poprostu mielimy go maszynka do mielenia miesa na drobnym sitku.
• Nastepnie laczymy go mieszajac z sola 150g na 1 Kg czosnku
• Masa sie troszke spieni i spulchni po tej czynnosci wiec dajemy mu odpoczac i opasc
• Przekladamy czosnek do sloiczkow i do lodowki
• Po kilku dniach czosnek zmnieni kolor na lekko bursztynowy to normalne on sie nie psuje
• Chinski czosnek zmieni kolor na jaskrawo zielony (chyba jest on radioaktywny)
Co do terminu uzycia to ja w domu mam jeszcze czosnek z zeszlego roku i dalej go uzywamy (ostatni sloiczek) wiec jezeli chodzi o termin uzycia to naprawde bardzo dlugo moze polezec jezeli nie bedzie szybciej zjedzony Ja osobiscie nie pasteryzowalem nie wiem co by sie stalo, ale tak w lodowce lezy naprawde bez zadnych problemow.
W przyszlym roku planuje zrobic mieszanki z ziolami prowansalskimi, platkami chilli, i jakies tam jeszcze warjacje .
Prosze sprobowac i zyczymy smacznego !!!!!!!!!!!!