Kaszanka biała
: 27 lis 2016, 19:41
Naszło mnie na białą kaszankę więc zrobiłem:
Składniki:
- podgardle 1.3 kg
- boczek 1.0 kg
- golonka 2.2 kg
- skórki 1.2 kg
- kasza jęczmienna 1.3 kg
Przyprawy:
- sól 20g
- pieprz 3g
- majeranek 2g
- pieprz ziołowy 1g
- cebula smażona 30g
- ziele ang. 0.5g
- gałka 0.5g
Przyprawy są podane na kilo
Mięso umyte i parzone prawie do miękkości, zmielone na sitku 4mm. Kaszę zalałem rosołem z parzenia mięsa zagotowałem i wyłączyłem, dochodziła w garnku okryta ręcznikami ok 40 min. Rosołu było ok 2.2l na kilo kaszy.
Połączone składniki nadziałem w jelita 26-30.
Parzenie przez ok 25 min. w 75 stopniach
Przekroju nie zrobiłem, będzie zrobiony jak rozmrożę do zjedzenia !
Składniki:
- podgardle 1.3 kg
- boczek 1.0 kg
- golonka 2.2 kg
- skórki 1.2 kg
- kasza jęczmienna 1.3 kg
Przyprawy:
- sól 20g
- pieprz 3g
- majeranek 2g
- pieprz ziołowy 1g
- cebula smażona 30g
- ziele ang. 0.5g
- gałka 0.5g
Przyprawy są podane na kilo
Mięso umyte i parzone prawie do miękkości, zmielone na sitku 4mm. Kaszę zalałem rosołem z parzenia mięsa zagotowałem i wyłączyłem, dochodziła w garnku okryta ręcznikami ok 40 min. Rosołu było ok 2.2l na kilo kaszy.
Połączone składniki nadziałem w jelita 26-30.
Parzenie przez ok 25 min. w 75 stopniach
Przekroju nie zrobiłem, będzie zrobiony jak rozmrożę do zjedzenia !