Nalewka Melisowa
: 28 lis 2016, 21:53
Na skołatane nerwy, "naposztek" (gwarowo naparstek) przed pacierzem, jak mawiała moja babcia.
Przepis na 3l nalewki.
150g melisy suszonej
3g mięty pieprzowej lub(jedną zawartość torebki herbaty)
3g dziurawca lub (jedną zawartość torebki herbaty)
1 rulonik kory cynamonu
2 szt. cytryn
0,6 kg cukru
1 l spirytusu
Melisę, miętę, dziurawiec i cynamon zaparzyć pod przykryciem w ok.1,5 l wody, tak aby po zaparzeniu, ostygnięciu i przefiltrowaniu uzyskać 1l naparu. (część wody wsiąka w melisę).
Dodać 0,6 kg cukru rozpuszczonego w ok. 0,4l wody, aby łączna objętość naparu i syropu wynosiła 2 litry.
Ostudzić, dodać 1 l spirytusu i sok z dwóch cytryn.
Odstawić na miesiąc. Przefiltrować.
Łączny czas oczekiwania min. 2 miesiące.
Można zrobić oczywiście mniejszą ilość jednak trzeba zachować proporcje.
Przepis na 3l nalewki.
150g melisy suszonej
3g mięty pieprzowej lub(jedną zawartość torebki herbaty)
3g dziurawca lub (jedną zawartość torebki herbaty)
1 rulonik kory cynamonu
2 szt. cytryn
0,6 kg cukru
1 l spirytusu
Melisę, miętę, dziurawiec i cynamon zaparzyć pod przykryciem w ok.1,5 l wody, tak aby po zaparzeniu, ostygnięciu i przefiltrowaniu uzyskać 1l naparu. (część wody wsiąka w melisę).
Dodać 0,6 kg cukru rozpuszczonego w ok. 0,4l wody, aby łączna objętość naparu i syropu wynosiła 2 litry.
Ostudzić, dodać 1 l spirytusu i sok z dwóch cytryn.
Odstawić na miesiąc. Przefiltrować.
Łączny czas oczekiwania min. 2 miesiące.
Można zrobić oczywiście mniejszą ilość jednak trzeba zachować proporcje.