Strona 1 z 1
Paprykarz z łososia
: 28 lis 2016, 22:35
autor: Anuś
Bazowałam na przepisie kolegi Piotra
ale gatunki ryb inne.
Składniki:
600 g łososia, parzony obgotowany przez około 5 minut
300 g wędzonej obranej ze skóry makreli i dorsza
400 g ryżu ugotowanego, ale nie rozgotowanego
500 g cebuli
3 małe słoiki koncentratu pomidorowego 30%
25 g pieprzu mielonego czarnego
łyżka stołowa miodu
10 g soli
20 ml soku z cytryny
olej
Ryby wędzone i łosoś zmielony na siatce 4 mm. Na patelni podsmażam na oleju drobno pokrojoną cebulę. kiedy już będzie szklista dodaję miód i koncentrat pomidorowy. Łączymy zmielone ryby, ryż, cebulę z dodatkami, cytrynę i sól. Dokładnie mieszamy. Przekładamy do słoików i pasteryzujemy 50 minut w temp 95 stopni.
P1030425.JPG
P1030426.JPG
P1030429.JPG
Smacznego
Re: Paprykarz z łososia
: 29 lis 2016, 8:16
autor: Roger
Wygląda bardzo fajnie, ale Aniu powiedz mi czy przez przewagę tego gotowanego łososia nie robi się suche ?
Nie prościej byłoby nie parzyć ryby przecież i tak potem pasteryzujemy
Re: Paprykarz z łososia
: 29 lis 2016, 14:02
autor: Electra
No wlasnie, a szczegolnie losos ..ja tez zastanawiam sie zrobic paprykarz z lososiem . wczesniej robilam ze szczupaka ( chudy) i mielilam surowego.. teraz chce zrobic z lososia, szczupaka i szprota wedzonego tylko ze sloika
Re: Paprykarz z łososia
: 29 lis 2016, 20:31
autor: Anuś
Roger pisze:Wygląda bardzo fajnie, ale Aniu powiedz mi czy przez przewagę tego gotowanego łososia nie robi się suche ?
Nie prościej byłoby nie parzyć ryby przecież i tak potem pasteryzujemy
Roger cenna uwaga
może tak powinno się zrobić
to była wersja luksusowa, łosoś do tanich ryb nie należy. Zrobiłam jeszcze kilka razy dla dzieciaków. ponieważ nie lubię łososia, wolę dla siebie zrobić taki tradycyjny
Uważasz, że ryby surowe można by wcale nie parzyć ? Suchy nie był, choć ten zrobiony z ryb innych jest bardziej wilgotny.
Dzięki za wskazówki
Re: Paprykarz z łososia
: 29 lis 2016, 20:40
autor: Roger
Z tego co pamiętam to w oryginale część ryb była mielona na surowo i ja tak robię bo i tak potem jest pasteryzacja (w oryginale styrylizacja) i to końcowa obróbka termiczna. Najpierw gotując rybę potem pasteryzujac obrabiamy ją termicznie dwa razy a ryba nie lubi przesady z tego typu obróbką
Jutro jeszcze to sprawdzę bo mam na kompie troszkę dokumentacji
Tapniete z GT-I9500
Re: Paprykarz z łososia
: 30 lis 2016, 13:44
autor: Roger
OK poszperałem, pogrzebałem w oryginale na opakowaniu jest napisane "ryba parowana" , ale są przesłanki że większość szła surowa, większość przepisów na odtworzenie tego przepisu bazuje na surowej rybie z dodatkiem wędzonej między innymi najlepszy jak dla mnie przepis ŚP Tomka Bonarowskiego "BonAir".
Re: Paprykarz z łososia
: 30 lis 2016, 16:21
autor: Electra
Roger ..ja robilam wlasnie z jego przepisu ..i chyba 1 raz w zyciu jadlam paprykarz , ten z puszki nigdy nie mialam odwagi sprobowac