Sivona chleb na zakwasie
: 30 lis 2016, 12:23
Chleb na zakwasie.
Skład:
1kg mąki żytniej
1kg mąki pszennej
Zakwas 400g
Woda 1,5 litra
Maślanka 300ml
Ziarna - szklanka - tu mamy dowolność - słonecznik, pestki dyni, siemię lniane itp. Ja dałem słonecznik oraz dodatkowo użyłem suszonej żurawiny oraz cebulki.
Przyprawy:
Sól 4 łyżeczki
Cukier 5 łyżeczek - cukier można zastąpić miodem.
Czarnuszka, majeranek, tymianek.
Wykonanie:
Do miski wsypujemy obie mąki, dodajemy zakwas, wodę oraz maślankę. Dokładnie mieszamy, odstawiamy na 2h.
Po tym czasie mieszamy, odkładamy 400g ciasta na zaczyn do następnego chlebka. Dopiero teraz przyprawiamy i dosypujemy ziarna, dokładnie mieszamy.
Formy - keksówki ja mam 3 duże - smarujemy olejem i wysypujemy otrębami lub mąką. Przekładamy ciasto do foremek tak aby zapełniły się do połowy. Foremki odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce - czas do 8h - jak chleb wyrośnie, podwoi objętość wstawiamy do piekarnika na 70 minut temperatura 170-180 stopni.
Pod koniec pieczenia zwiększamy temp. do 200 stopni. Po zakończeniu pieczenia chleb odpoczywa w piekarniku 15min, potem należy wyjąć upieczone bochenki z foremek celem wystudzenia i odparowania wilgoci.
Chleb bardzo smaczny, polecam.
Skład:
1kg mąki żytniej
1kg mąki pszennej
Zakwas 400g
Woda 1,5 litra
Maślanka 300ml
Ziarna - szklanka - tu mamy dowolność - słonecznik, pestki dyni, siemię lniane itp. Ja dałem słonecznik oraz dodatkowo użyłem suszonej żurawiny oraz cebulki.
Przyprawy:
Sól 4 łyżeczki
Cukier 5 łyżeczek - cukier można zastąpić miodem.
Czarnuszka, majeranek, tymianek.
Wykonanie:
Do miski wsypujemy obie mąki, dodajemy zakwas, wodę oraz maślankę. Dokładnie mieszamy, odstawiamy na 2h.
Po tym czasie mieszamy, odkładamy 400g ciasta na zaczyn do następnego chlebka. Dopiero teraz przyprawiamy i dosypujemy ziarna, dokładnie mieszamy.
Formy - keksówki ja mam 3 duże - smarujemy olejem i wysypujemy otrębami lub mąką. Przekładamy ciasto do foremek tak aby zapełniły się do połowy. Foremki odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce - czas do 8h - jak chleb wyrośnie, podwoi objętość wstawiamy do piekarnika na 70 minut temperatura 170-180 stopni.
Pod koniec pieczenia zwiększamy temp. do 200 stopni. Po zakończeniu pieczenia chleb odpoczywa w piekarniku 15min, potem należy wyjąć upieczone bochenki z foremek celem wystudzenia i odparowania wilgoci.
Chleb bardzo smaczny, polecam.