Strona 1 z 1

Sivona chleb na zakwasie

: 30 lis 2016, 12:23
autor: Sivon
Chleb na zakwasie.

Skład:

1kg mąki żytniej

1kg mąki pszennej

Zakwas 400g

Woda 1,5 litra

Maślanka 300ml

Ziarna - szklanka - tu mamy dowolność - słonecznik, pestki dyni, siemię lniane itp. Ja dałem słonecznik oraz dodatkowo użyłem suszonej żurawiny oraz cebulki.

Przyprawy:

Sól 4 łyżeczki

Cukier 5 łyżeczek - cukier można zastąpić miodem.

Czarnuszka, majeranek, tymianek.


Wykonanie:

Do miski wsypujemy obie mąki, dodajemy zakwas, wodę oraz maślankę. Dokładnie mieszamy, odstawiamy na 2h.
Po tym czasie mieszamy, odkładamy 400g ciasta na zaczyn do następnego chlebka. Dopiero teraz przyprawiamy i dosypujemy ziarna, dokładnie mieszamy.
Formy - keksówki ja mam 3 duże - smarujemy olejem i wysypujemy otrębami lub mąką. Przekładamy ciasto do foremek tak aby zapełniły się do połowy. Foremki odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce - czas do 8h - jak chleb wyrośnie, podwoi objętość wstawiamy do piekarnika na 70 minut temperatura 170-180 stopni.
Pod koniec pieczenia zwiększamy temp. do 200 stopni. Po zakończeniu pieczenia chleb odpoczywa w piekarniku 15min, potem należy wyjąć upieczone bochenki z foremek celem wystudzenia i odparowania wilgoci.

Chleb bardzo smaczny, polecam.

chl01.jpg


chl02.jpg


chl03.jpg

Re: Sivona chleb na zakwasie

: 01 gru 2016, 10:25
autor: Electra
Twoj chlebek dalej u mnie kroluje...z malymi wariacjami :D