Strona 1 z 1

Rolada a'la Lazdijajska

: 07 lis 2016, 12:22
autor: Gonzo
Przepis na roladę zaczerpnąłem od kolegi Beiota - http://wyrobydomowe.blox.pl/2010/06/Rol ... ajska.html
Wprowadziłem małe modyfikacje, głównie przypraw.Bierzemy golonkę tylną lub przednią i zdejmujemy z niej skórę.co prawda na zdjęciu jest golnka tylna ale ja od jakiegoś czasu preferuję przednie. Sa one mniejsze i bardziej kształne, co się przekłada na mniejsze problemy z owinięciem golonek foliącelulozową.
20161018_172037.jpg


Po zdjęciu skóry "golimy" golonkę z mięsa, przeprowadzając małą klasyfikację. Ścięgna + tłustsze kawałki dajemy do oddzielnego pojemnika.Będą one rozdrobnione na siatce 2mm.Restę kroimy na różne kawałki.
20161018_174807.jpg

20161018_174823.jpg


Następnie peklujemy mięso 18g/kg (peklosól) a skórę z obu stron nacieramy solą. Wstawiamy wszystko na dobę do lodówki.Ja zawsze pekluję dodatkowo trochę łopatki żeby uzupełnić mięsem miejsce po wyciętej kości.Gdy się nam mięso zapeklowało, tak jak pisałem - scięgna i tłustsze kawałki mielę na 2mm, łopatkę i część golonki na szarpaku.
20161020_082750.jpg

Mieszam zmielone mięso z pozostałą golonką dodojąc 2g/kg pieprzu, 5g/kg czosnku świeżego + trochę maggi.Po dobrym wymieszaniu nadziewam skóry golonek.
20161020_090329.jpg

Tak przygotowane golonki owijam folią celulozową a następnie wkładam do siatki wędliniarskiej.Golonka przygotowana do wędzenia ;) .
20161020_092006.jpg

Po uwędzeniu, odparzamy. Przeważnie to trwa ok. 3 godzin w temperaturze 75-80*C. Po odparzeniu wkładam golonki do praski i odstawiam do ostygnięcia. Po tym czasie możemy zająć się konsumpcją :) Smacznego.
20161021_132723.jpg

Re: Rolada a'la Lazdijajska

: 07 lis 2016, 14:13
autor: Ela K.
:clap: :clap: :clap: Już od jakiegoś czasu się do tej rolady przymierzamy. Trzeba w końcu podjąć temat. Super :)