Pieczeń wieprzowo-drobiowa z pieczarkami i serem
: 30 lis 2016, 20:32
Składniki:
1 kg mięsa mielonego
½ kg piersi z kurczaka
1 kg pieczarek
8 jajek
0,4 kg żółtego sera
8 łyżek tartej bułki
4 ząbki czosnku
2 średnie cebule
masło
Przyprawy: sól, pieprz, vegeta
Pieczarki kroimy w plasterki -ja jestem leniwy i używam robota
Cebulkę kroimy i podsmażamy na patelni na maśle, następnie dodajemy pieczarki i dalej podsmażamy.
Żółty ser kroimy w małą kostkę ~0,5cm.
Piersi kroimy w kostkę ~1,5-2cm.
Po wystygnięciu pieczarek i cebulki łączymy i mieszamy wszystkie składniki, dodajemy całe jajka, wyciśnięty czosnek i przyprawy.
Masę dokładnie wymieszaną wykładamy do wysmarowanej masłem i posypanej tartą bułką formy.
Różne odcienie w foremkach, bo do 2-ch zostały dodane suszone pomidory Pieczemy ~100minut w 180°C
A oto gotowy produkt
Trochę słabo wygląda w przekroju, bo jeszcze ciepła, jak wystygnie będzie się dużo lepiej kroić.
Pieczeń jest super na zimno na kanapki.
Przy ilości składników z powyższej listy otrzymamy ~2,2kg gotowego produktu.
1 kg mięsa mielonego
½ kg piersi z kurczaka
1 kg pieczarek
8 jajek
0,4 kg żółtego sera
8 łyżek tartej bułki
4 ząbki czosnku
2 średnie cebule
masło
Przyprawy: sól, pieprz, vegeta
Pieczarki kroimy w plasterki -ja jestem leniwy i używam robota
Cebulkę kroimy i podsmażamy na patelni na maśle, następnie dodajemy pieczarki i dalej podsmażamy.
Żółty ser kroimy w małą kostkę ~0,5cm.
Piersi kroimy w kostkę ~1,5-2cm.
Po wystygnięciu pieczarek i cebulki łączymy i mieszamy wszystkie składniki, dodajemy całe jajka, wyciśnięty czosnek i przyprawy.
Masę dokładnie wymieszaną wykładamy do wysmarowanej masłem i posypanej tartą bułką formy.
Różne odcienie w foremkach, bo do 2-ch zostały dodane suszone pomidory Pieczemy ~100minut w 180°C
A oto gotowy produkt
Trochę słabo wygląda w przekroju, bo jeszcze ciepła, jak wystygnie będzie się dużo lepiej kroić.
Pieczeń jest super na zimno na kanapki.
Przy ilości składników z powyższej listy otrzymamy ~2,2kg gotowego produktu.