Peklowanie na sucho - mieszanka przypraw
: 07 lis 2016, 18:16
Przygotowanie mieszanki do peklowania:
Peklosól
Przyprawy, których użyłem:
- czosnek granulowany
- gorczyca biała
- pieprz czarny mielony
- kolendra
- rozmaryn
- liść laurowy
- ziele angielskie
- jałowiec
Można dodać oczywiście przyprawy według własnych upodobań.
Przyprawy rozgniatamy w moździerzu (niezbyt mocno). Łączymy z paklosolą. Przesypujemy do słoika. Odstawiamy na kilka dni. Mamy gotową mieszankę do peklowania na sucho.
Do peklowania stosuję 18-20 g/kg mieszanki. Ale my lubimy nie za słone. Można dopasować to według własnych smaków. Przy peklowaniu schabów, szynek, karkówki stosuję dodatkowo nastrzyk z solanki o proporcjach 80g soli/1 litr wody.
Peklosól
Przyprawy, których użyłem:
- czosnek granulowany
- gorczyca biała
- pieprz czarny mielony
- kolendra
- rozmaryn
- liść laurowy
- ziele angielskie
- jałowiec
Można dodać oczywiście przyprawy według własnych upodobań.
Przyprawy rozgniatamy w moździerzu (niezbyt mocno). Łączymy z paklosolą. Przesypujemy do słoika. Odstawiamy na kilka dni. Mamy gotową mieszankę do peklowania na sucho.
Do peklowania stosuję 18-20 g/kg mieszanki. Ale my lubimy nie za słone. Można dopasować to według własnych smaków. Przy peklowaniu schabów, szynek, karkówki stosuję dodatkowo nastrzyk z solanki o proporcjach 80g soli/1 litr wody.