Majonez domowy
: 01 gru 2016, 18:44
Majonez domowy
Do wędlin jak znalazł. Bardzo prosty przepis pozwalający wykonać domowy, smaczny i zdrowy majonez. Bez konserwantów, barwników, itp.
Składniki:
- 0,5l oleju rzepakowego zimno tłoczonego, moze być słonecznikowy,
- 1 łyżka musztardy najlepiej stołowej, może być inna (ja użyłem rosyjskiej - ostra),
- dwa żółtka z jajek od kurek najlepiej wiejskich, nie fermowe,
- sok z pół cytryny,
- szczypta soli,
- szczypta cukru.
Jaja sparzyć gorącą wodą, aby strzec się przed salmonellą. Następnie oddzielamy żółtka od białek. Do majonezu używam wyłącznie żółtek. Do wysokiego naczynia od miksera wkładamy żółtka i łyżkę stołową musztardy, szczyptę soli i cukru.
Miksujemy dokładnie.Widać tu ziarenka z musztardy rosyjskiej. Przy użyciu stołowej tego nie ma i majonez ma troszkę inny smak.
Następnie dodajemy bardzo wolno olej, wlewamy go cieniutką stróżką cały czas miksując masę do uzyskania majonezowej konsystencji kremu.
Na koniec dodajemy sok z ½ cytryny. Zakwasza to majonez i lekko go rozjaśnia.
Majonez znacznie odbiega od sklepowego kolorem i smakiem i jest o niebo lepszy i zdrowszy.
Ważne: aby wszystkie składniki dobrze się połączyły i nastąpiła emulgacja muszą one mieć jednakową temperaturę, czyli wszystko jest z lodówki lub w temp otoczenia.
Ze względu na brak konserwantów i naturalne składniki nasz domowy majonez musi być szybko zjedzony. Czas przechowywania w lodówce ok. 7 dni.
Smacznego.
udostępniono z: http://wyrobydomowe.blox.pl/2010/06/Majonez-domowy.html
Do wędlin jak znalazł. Bardzo prosty przepis pozwalający wykonać domowy, smaczny i zdrowy majonez. Bez konserwantów, barwników, itp.
Składniki:
- 0,5l oleju rzepakowego zimno tłoczonego, moze być słonecznikowy,
- 1 łyżka musztardy najlepiej stołowej, może być inna (ja użyłem rosyjskiej - ostra),
- dwa żółtka z jajek od kurek najlepiej wiejskich, nie fermowe,
- sok z pół cytryny,
- szczypta soli,
- szczypta cukru.
Jaja sparzyć gorącą wodą, aby strzec się przed salmonellą. Następnie oddzielamy żółtka od białek. Do majonezu używam wyłącznie żółtek. Do wysokiego naczynia od miksera wkładamy żółtka i łyżkę stołową musztardy, szczyptę soli i cukru.
Miksujemy dokładnie.Widać tu ziarenka z musztardy rosyjskiej. Przy użyciu stołowej tego nie ma i majonez ma troszkę inny smak.
Następnie dodajemy bardzo wolno olej, wlewamy go cieniutką stróżką cały czas miksując masę do uzyskania majonezowej konsystencji kremu.
Na koniec dodajemy sok z ½ cytryny. Zakwasza to majonez i lekko go rozjaśnia.
Majonez znacznie odbiega od sklepowego kolorem i smakiem i jest o niebo lepszy i zdrowszy.
Ważne: aby wszystkie składniki dobrze się połączyły i nastąpiła emulgacja muszą one mieć jednakową temperaturę, czyli wszystko jest z lodówki lub w temp otoczenia.
Ze względu na brak konserwantów i naturalne składniki nasz domowy majonez musi być szybko zjedzony. Czas przechowywania w lodówce ok. 7 dni.
Smacznego.
udostępniono z: http://wyrobydomowe.blox.pl/2010/06/Majonez-domowy.html