Dżem dyniowo-marchewkowy
: 02 gru 2016, 7:39
Składniki:
1kg marchewki
1,5 kg pomarańczy
25-30 dag cukru - to zależy jak słodkie są pomarańcza
150-200 ml wody
Marchew obieramy, ścierami na tarce jarzynowej o drobnych oczkach, a pomarańcze myję szczoteczką i sparzam kilka minut we wrzątku. Do garnka z grubym dnem wrzucam pokrojone w cienkie plastry pomarańcze, razem ze skórą, dolewam wody i gotuję na bardzo wolnym ogniu, do czasu, aż skórka stanie się miękka. Następnie dokładam marchew startą i ponownie doprowadzam powoli do zagotowania. Odstawiam do całkowitego wystudzenia. Następnego dnia, podgrzewam, cały czas mieszając, dodaje cukier i smażę na wolnym ogniu około jeden godziny. Marchew całkowicie się rozgotuje, pomarańcze są miękkie, a dżem gęsty. Gorący nakładam do słoików. Można używać go do przekładania piernika, innych ciast lub na świeżą bułeczkę.
1kg marchewki
1,5 kg pomarańczy
25-30 dag cukru - to zależy jak słodkie są pomarańcza
150-200 ml wody
Marchew obieramy, ścierami na tarce jarzynowej o drobnych oczkach, a pomarańcze myję szczoteczką i sparzam kilka minut we wrzątku. Do garnka z grubym dnem wrzucam pokrojone w cienkie plastry pomarańcze, razem ze skórą, dolewam wody i gotuję na bardzo wolnym ogniu, do czasu, aż skórka stanie się miękka. Następnie dokładam marchew startą i ponownie doprowadzam powoli do zagotowania. Odstawiam do całkowitego wystudzenia. Następnego dnia, podgrzewam, cały czas mieszając, dodaje cukier i smażę na wolnym ogniu około jeden godziny. Marchew całkowicie się rozgotuje, pomarańcze są miękkie, a dżem gęsty. Gorący nakładam do słoików. Można używać go do przekładania piernika, innych ciast lub na świeżą bułeczkę.