Dżem pomarańczowo- dyniowy
: 02 gru 2016, 8:08
Składniki:
1,5 kg dyni,
1 kg pomarańczy
30 dag cukru
300 ml wody
Dynię obieramy ścieramy na tarce jarzynowej. Pomarańcze myjemy szczoteczką i sparzamy na kilka minut we wrzątku. Kroimy razem ze skórą w cienkie plastry. Wkładamy je następnie do garnka o grubym dnie, dolewamy wodę i wrzucamy startą dynie. Gotujemy na wolnym ogniu do całkowitego rozgotowania się dyni. Możemy dodać kilak goździków, które jednak trzeba usunąć pod koniec gotowania ( inaczej dżem nabierze ciemnego koloru). Następnego dnia powoli smażymy dżem, do uzyskania gęstej konsystencji ( mieszamy bo ma tendencje do przypalania się) dodajemy cukier. można też wrzucić kilka namoczonych wcześniej rodzynek. Gorący przekładamy do słoików.
Można tym samym sposobem zrobić dżem dyniowy ze świeżym ananasem i rodzynkami ( fotka z mojej piwniczki )
1,5 kg dyni,
1 kg pomarańczy
30 dag cukru
300 ml wody
Dynię obieramy ścieramy na tarce jarzynowej. Pomarańcze myjemy szczoteczką i sparzamy na kilka minut we wrzątku. Kroimy razem ze skórą w cienkie plastry. Wkładamy je następnie do garnka o grubym dnie, dolewamy wodę i wrzucamy startą dynie. Gotujemy na wolnym ogniu do całkowitego rozgotowania się dyni. Możemy dodać kilak goździków, które jednak trzeba usunąć pod koniec gotowania ( inaczej dżem nabierze ciemnego koloru). Następnego dnia powoli smażymy dżem, do uzyskania gęstej konsystencji ( mieszamy bo ma tendencje do przypalania się) dodajemy cukier. można też wrzucić kilka namoczonych wcześniej rodzynek. Gorący przekładamy do słoików.
Można tym samym sposobem zrobić dżem dyniowy ze świeżym ananasem i rodzynkami ( fotka z mojej piwniczki )