Powidła śliwkowe z pomarańczami i cynamonem
: 02 gru 2016, 8:46
Składniki:
2 kg śliwek ( najlepiej węgierek )
2 pomarańcza obrane ze skóry i pozbawione albedo
30 dag cukru, jeżeli śliwki są słodkie można dać mniej
1/2 łyżeczki cynamonu
Śliwki wydrylowane wrzucamy do garnka i powoli smażymy. Istnieją różne szkoły robienia powideł, ja jednak preferuję tą, ze mieszam drewnianą łyżką co pewien czas. powidła te smażę przez trzy dni po około 1 godziny. Ostatniego dnia dodaję cukier i pomarańcze, oraz cynamon. Gorące powidła przekładam do słoików. Są nieco jaśniejsze niż takie tradycyjne, ale to wynik dodania pomarańczy.
Fotki z piwniczki, bo robiłam kilka tygodni temu.
Smacznego
2 kg śliwek ( najlepiej węgierek )
2 pomarańcza obrane ze skóry i pozbawione albedo
30 dag cukru, jeżeli śliwki są słodkie można dać mniej
1/2 łyżeczki cynamonu
Śliwki wydrylowane wrzucamy do garnka i powoli smażymy. Istnieją różne szkoły robienia powideł, ja jednak preferuję tą, ze mieszam drewnianą łyżką co pewien czas. powidła te smażę przez trzy dni po około 1 godziny. Ostatniego dnia dodaję cukier i pomarańcze, oraz cynamon. Gorące powidła przekładam do słoików. Są nieco jaśniejsze niż takie tradycyjne, ale to wynik dodania pomarańczy.
Fotki z piwniczki, bo robiłam kilka tygodni temu.
Smacznego