Czerwone zielone śledzie
: 03 gru 2016, 7:30
Surowcem są świeże śledzie /zielone/ nie solone i w żaden sposób nie przetworzone.
Patroszymy,obieramy ze skóry i kroimy na dzwonka.
Przygotowujemy sos w skład którego wchodzi:
4 cebule pokrojone w piórka
1 szklanka wody
1 słoik koncentratu pomidorowego
1/3 szklanki octu
1/2 szklanki oleju
3 łyżki cukru
1 łyżka soli,liść laurowy,ziele ang.
Zagotowujemy wodę z przyprawami,dodajemy olej i cebulę którą dusimy do miękkości,dodajemy przecier i ocet,mieszamy,dodajemy pokrojone dzwonka śledzia i gotujemy razem kilka minut.
Pozostawiamy do ostygnięcia i na parę /min.2/ dni do lodówki
Patroszymy,obieramy ze skóry i kroimy na dzwonka.
Przygotowujemy sos w skład którego wchodzi:
4 cebule pokrojone w piórka
1 szklanka wody
1 słoik koncentratu pomidorowego
1/3 szklanki octu
1/2 szklanki oleju
3 łyżki cukru
1 łyżka soli,liść laurowy,ziele ang.
Zagotowujemy wodę z przyprawami,dodajemy olej i cebulę którą dusimy do miękkości,dodajemy przecier i ocet,mieszamy,dodajemy pokrojone dzwonka śledzia i gotujemy razem kilka minut.
Pozostawiamy do ostygnięcia i na parę /min.2/ dni do lodówki