Strona 1 z 1

Czerwone zielone śledzie

: 03 gru 2016, 7:30
autor: Kruszynka
Surowcem są świeże śledzie /zielone/ nie solone i w żaden sposób nie przetworzone.

Patroszymy,obieramy ze skóry i kroimy na dzwonka.

001.JPG


Przygotowujemy sos w skład którego wchodzi:
4 cebule pokrojone w piórka
1 szklanka wody
1 słoik koncentratu pomidorowego
1/3 szklanki octu
1/2 szklanki oleju
3 łyżki cukru
1 łyżka soli,liść laurowy,ziele ang.
Zagotowujemy wodę z przyprawami,dodajemy olej i cebulę którą dusimy do miękkości,dodajemy przecier i ocet,mieszamy,dodajemy pokrojone dzwonka śledzia i gotujemy razem kilka minut.
002.JPG

Pozostawiamy do ostygnięcia i na parę /min.2/ dni do lodówki

003.JPG

Re: Czerwone zielone śledzie

: 03 gru 2016, 11:40
autor: Grzegorz Z.
Ile one mogą postać?

Re: Czerwone zielone śledzie

: 03 gru 2016, 12:45
autor: Kruszynka
Kilkanaście dni śmiało wytrzymują.U mnie dłużej niż kilka dni nie stały w lodówce.Znikały :D

Re: Czerwone zielone śledzie

: 03 gru 2016, 18:08
autor: Grzegorz Z.
Teraz jeszcze tylko dobrego śledzia muszę zdobyć :)